Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Άγιο Δωδεκαήμερο και Μωμόγεροι στην 2η ημερίδα Ιστορίας και Λαογραφίας στην Πετρούπολη

Άγιο Δωδεκαήμερο και Μωμόγεροι στην 2η ημερίδα Ιστορίας και Λαογραφίας στην Πετρούπολη
Άγιο Δωδεκαήμερο και Μωμόγεροι στην 2η ημερίδα Ιστορίας και Λαογραφίας στην Πετρούπολη

Με επιτυχία έλαβε χώρα η δεύτερη ημερίδα Ιστορίας και Λαογραφίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 στην αίθουσα του Συλλόγου Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός».

Το Άγιο Δωδεκαήμερο στον Εύξεινο Πόντο αποτέλεσε το αντικείμενο των εισηγήσεων των εκλεκτών ομιλητών. 

Στο α΄ μέρος, η κυρία Λένα Σαββίδου παρουσίασε ήθη και έθιμα της περιόδου από διάφορες περιοχές του Πόντου, μιλώντας τόσο στη νεοελληνική όσο και στην ποντιακή διάλεκτο, γεγονός που εξέπληξε ευχάριστα τους παρευρισκομένους.

Το β΄ μέρος ήταν αφιερωμένο στα «Μωμο’έρια», ένα λαϊκό θεατρικό δρώμενο που μόλις εννέα ημέρες πριν από την Ημερίδα εντάχθηκε στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Στον κατάλογο αυτόν εντάσσονται προφορικές παραδόσεις, παραστατικές τέχνες και τελετουργίες. Πριν πάρει το λόγο ο εισηγητής, ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας αυτής, παρουσιάστηκε το βίντεο που συνόδευσε την ελληνική υποψηφιότητα για την ένταξη.

Στη συνέχεια, ο κ. Κώστας Αλεξανδρίδης (ηθοποιός, σκηνοθέτης και πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου «Οι Μωμόγεροι»), περήφανος αλλά και πολύ συγκινημένος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες επίτευξης του στόχου και με βάση αδιάσειστα στοιχεία απέδειξε πως τα «Μωμο’έρια» αποτελούν ένα ισχυρό στοιχείο της ταυτότητας των Ελλήνων.


Τις εισηγήσεις πλαισίωσαν τα παιδιά του Συλλόγου ψάλλοντας κάλαντα, σε επιμέλεια της καθηγήτριας βυζαντινής μουσικής  Μαρίας Κοντογιαννοπούλου και τραγουδώντας δίστιχα που συνοδεύουν το δρώμενο των «Μωμόγερων» σε επιμέλεια Γιώργου Κουλαξουζίδη (υπεύθυνος σχολής λύρας του Συλλόγου) και Δημήτρη Σαχσανίδη (υπεύθυνος σχολής νταουλιού του Συλλόγου).

Ο Σύλλογος πρόσφερε στους εισηγητές αναμνηστικά χειροποίητα δώρα, τα οποία είχαν θέμα σχετικό με το αντικείμενο των εισηγήσεων, ενώ από την πλευρά τους ο μεν κ. Αλεξανδρίδης προσέφερε στο σύλλογο δύο κούπες με φωτογραφίες από μνημεία του Πόντου που εξέδωσε το σωματείο «Οι Μωμόγεροι» η δε κα Σαββίδου δώρισε 2 γυναικεία καλύμματα κεφαλής (λετσέκ’) που έφερε από την Τραπεζούντα για το βεστιάριο του συλλόγου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νίκος Κουλαξουζίδης ευχαρίστησε τους εκλεκτούς ομιλητές αλλά και όσους βοήθησαν στην διοργάνωση της ημερίδας και διαβεβαίωσε ότι σκοπός της διοίκησης είναι ανάλογες προσπάθειες που προάγουν τον πολιτισμό μας να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, πολιτιστικών φορέων της πόλης και γειτονικών δήμων καθώς επίσης μέλη και φίλοι του Συλλόγου.