Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Τα Ποντιακά κάλαντα άκουσε η πόλη των Τρικάλων και οι αρχές του τόπου

Τα Ποντιακά κάλαντα άκουσε η πόλη των Τρικάλων και οι αρχές του τόπου
Τα Ποντιακά κάλαντα άκουσε η πόλη των Τρικάλων και οι αρχές του τόπου

Προπαραμονή Χριστουγέννων και τα παιδιά και οι κυρίες της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών νομού Τρικάλων, φορώντας τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, έψαλλαν τα Χριστουγεννιάτικα Ποντιακά κάλαντα στις τοπικές αρχές. Συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Κοσμά Αποστολίδη, τον αντιπρόεδρο κ. Αναστάσιο Αβραμίδη και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αρχικά επισκέφτηκαν την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων όπου τους υποδέχτηκε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ντίνος Μπάρδας, με τον οποίο αντάλλαξαν ευχές για ευτυχισμένα Χριστούγεννα και καλή χρονιά.

Στη συνέχεια, έψαλλαν τα κάλαντα στον «αέρα» στη ραδιοφωνική εκπομπή του κ.Κώστα Καραποστόλη στο Ράδιο Ζυγό όπου ο πρόεδρος Κοσμάς Αποστολίδης έστειλε τις ευχές σε όλους του ακροατές της εκπομπής και τόνισε τη σημασία των πολιτιστικών φορέων για τη συνέχιση της παράδοσης. Καταλήγοντας στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου έδειξε ενθουσιασμένος ακούγοντας όπως είπε τα «διαφορετικά αυτά κάλαντα», τα οποία είναι στην ποντιακή διάλεκτο,  και τόνισε πως στηρίζει και θα στηρίζει όσο μπορεί τις προσπάθειες του συλλόγου.


Στον Πόντο μετονόμασαν το μήνα Δεκέμβριο, Χριστιαννάρτς, από τη γέννηση του Χριστού. Το τσουχτερό κρύο, τα χιόνια και οι γιορτές των Χριστουγέννων, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτού του μήνα. Το γεγονός της γέννησης του Χριστού, αποτελούσε τη μεγάλη ελπίδα για τη σωτηρία του κόσμου. Οι προετοιμασίες για τις γιορτές ξεκινούσαν πολλές ημέρες πριν. Πρώτο μέλημα ήταν η κατασκευή του Χριστουγεννιάτικου καραβιού με το οποίο τα παιδιά θα τραγουδούσαν τα Ποντιακά κάλαντα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Χριστουγεννιάτικα Ποντιακά κάλαντα, που εξιστορούν τη ζωή του Χριστού, μέχρι τα Πάθη και τη Σταύρωση. Στα Ποντιακά κάλαντα εμφανίζεται μια συγκινησιακή ιδιορρυθμία και ιδιοτυπία, συνδυασμένη με τα στοιχεία της χαράς και του δράματος. Από το γεγονός ότι δεν γίνεται αναφορά μόνο στη χαρμόσυνη είδηση της Γέννησης του Χριστού, αλλά και στα Πάθη και στην Ανάσταση Του.