Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα του Φάρου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα του Φάρου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας
Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα του Φάρου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, ο Δήμος Αγ. Βαρβάρας άναψε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης. Το παρών με το δικό του ξεχωριστό έδωσε και ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας "Ο Φάρος", με Χριστουγεννιάτικη διάθεση, κρατώντας αναμμένα φαναράκια και καράβι, όπου η 35μελής Χορωδία του συλλόγου έψαλλε τα κάλαντα του Πόντου και άλλα τραγούδια όπως το «Φώταξον Φάρε». Κατά τη διάρκεια των τραγουδιών τα παιδιά έδιναν ευχές στην Ποντιακή διάλεκτο, με την προτροπή "να φτιάξουμε έναν κόσμο ανθρώπινο και να κάνουμε πάντα το καλό δίχως να περιμένουμε αντάλαγμα" προκαλώντας τη συγκίνηση των παρευρισκομένων.

Τη χορωδία συνόδεψαν στη λύρα ο Δημήτρης Τσούλφας και ο Σταύρος Σαββίδης και στο νταούλι ο Σάββας Κυριακίδης.

Λίγες μέρες αργότερα, και συγκεκριμένα το πρωί της Παρασκευής 30 Δεκεμβρίου 2016, μετά το τηλεοπτικό γύρισμα στο κανάλι Εtv, ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος» έφτασε και στα γραφεία τους ΠΑΣΟΚ, ύστερα από την ευγενική πρόσκληση της ίδιας της Προέδρου κ. Φώφης Γεννημάτα. Εκεί έψαλλε τα Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα και χόρεψε χορούς της αλησμόνητης πατρίδας του Πόντου κερδίζοντας το χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων.


Στη λύρα συνόδεψαν οι Στάθης και Κώστας Ορφανίδης και στο νταούλι ο μικρός Γιωργάκης Μουρατίδης.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του συλλόγου κ. Σοφία Σαββίδου έδωσε ευχές και δώρισε χειροποίητη ποντιακή λύρα και ένα νταουλάκι τονίζοντας "η νέα χρονιά να χαρίσει σε όλους τη ζωή που πραγματικά μας αξίζει".

Η. κ. Φώφη Γεννήματα μετά τις δηλώσεις της στον τηλεοπτικό φακό φιλοξένησε την κ. Σ. Σαββίδου στο γραφείο της, συζητώντας για τα Ποντιακά θέματα και κυρίως για το θέμα της Γενοκτονίας.