Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

«Η Τραπεζούντα - Το «διαμάντι της Ανατολής» παρουσιάστηκε στην Ρόδο

«Η Τραπεζούντα - Το «διαμάντι της Ανατολής» παρουσιάστηκε στην Ρόδο
«Η Τραπεζούντα - Το «διαμάντι της Ανατολής» παρουσιάστηκε στην Ρόδο

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ πραγματοποίησε στο Δημοτικό Θέατρο την παρουσίαση του μυθιστορήματος «Τραπεζούντα. Το διαμάντι της Ανατολής» του συγγραφέα, εκπαιδευτικού και δημοτικού συμβούλου του Δήμου Ιλίου Θοδωρή Δεύτου σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής» και τις εκδόσεις Ωκεανός.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από την εκπαιδευτικό και υποψήφια διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Θεοδώρα Τερζοπούλου, αποσπάσματα διάβασε ο φιλόλογος Γρηγόρης Τσιόγκας και το συντονισμό είχε η προϊσταμένη του Κέντρου Νάνσυ Τρυποσκούφη.

«Η Τραπεζούντα - Το «διαμάντι της Ανατολής» παρουσιάστηκε στην Ρόδο

Το βιβλίο εξιστορεί την πορεία προς το άγνωστο της οικογένειας Κυριακίδη καθώς αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Τραπεζούντα και τα μέλη της καταφεύγουν σε διαφορετικές χώρες για να σωθούν.

Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, λάτρης και μελετητής της ελληνικής Ιστορίας, άνοιξε την εκδήλωση αναφερόμενος συνοπτικά στις τραγικές στιγμές του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου κ. Φωτεινή Ελευθεριάδου μίλησε για τη γενοκτονία των Ποντίων σημειώνοντας ότι μέσα στις σελίδες του βιβλίου η κάθε οικογένεια Ποντίων μπορεί να βρει στοιχεία του δικού της ξεριζωμού και πόνου.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου, η κ. Τερζοπούλου ανέδειξε τα γεγονότα και τους ήρωες του μυθιστορήματος χρησιμοποιώντας ζωντανό λόγο, εύστοχες παρεμβάσεις και διεισδυτική ματιά. Μας ταξίδεψε στην Τραπεζούντα, στον Καύκασο, στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κατερίνης, της Νέας Σάντας, στο Σοχούμι και στο Μόναχο.

«Η Τραπεζούντα - Το «διαμάντι της Ανατολής» παρουσιάστηκε στην Ρόδο

Γνωρίσαμε την Πινίτσα, τη γιαγιά Θεοφρονία και την υπόλοιπη οικογένεια Κυριακίδη, τον Χασάν που μεγάλωσε το αγοράκι της Πινίτσας με αγάπη και αρχές, νιώσαμε τον αγιάτρευτο πόνο και την πληγή που άφησε στην Πινίτσα η αναγκαστική εγκατάλειψη του παιδιού της.

Ο Γρηγόρης Τσιόγκας διάβασε με παραστατικότητα και συναίσθημα χαρακτηριστικά αποσπάσματα του μυθιστορήματος μεταφέροντας στο κοινό τα χρώματα και τα αρώματα της Τραπεζούντας υπό τον υποβλητικό ήχο της λύρας του Παναγιώτη Γεωργιάδη.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο ίδιος ο συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος, ο οποίος τόνισε την ιδιαίτερη αγάπη και ευαισθησία του για τα δεινά των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικρασίας και του Πόντου, αν και ο ίδιος κατάγεται από την Ήπειρο.

«Η Τραπεζούντα - Το «διαμάντι της Ανατολής» παρουσιάστηκε στην Ρόδο

Μάλιστα, με αφορμή την παρουσία του στη Ρόδο, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ηπειρωτών Ρόδου «Το Σούλι» κ. Χάρης Παπαγεωργίου βράβευσε το συγγραφέα για την ενεργή του συμμετοχή στα κοινά και το συγγραφικό του έργο.

Ο κ. Δεύτος έκλεισε την ομιλία του διαβάζοντας το απόσπασμα από το βιβλίο «Τραπεζούντα. Το διαμάντι της Ανατολής» που αναφέρεται στη γενοκτονία και επιλέχτηκε ως θέμα για το μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2016.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε πανηγυρικά με τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Ρόδου που χόρεψε μερικούς από τους πιο χαρακτηριστικούς χορούς του Πόντου και ειδικότερα της περιοχής της Τραπεζούντας.

Η εκφραστική λύρα του Παναγιώτη Γεωργιάδη και το παθιασμένο νταούλι του Λεωνίδα Τριανταφυλλίδη μετέδωσαν στο κοινό τη δύναμη και τη γενναιοφροσύνη της ποντιακής ψυχής.

Πηγή: Ροδιακή