Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Οι Μωμόγεροι του Πρωτοχωρίου Κοζάνης, αναστάτωσαν και τους Θεσσαλονικείς (Video - Φωτο)

Οι Μωμόγεροι του Πρωτοχωρίου Κοζάνης, αναστάτωσαν και τους Θεσσαλονικείς
Οι Μωμόγεροι του Πρωτοχωρίου Κοζάνης, αναστάτωσαν και τους Θεσσαλονικείς

Το πανάρχαιο δρώμενο των Μωμόγερων, παρουσίασε στην πόλη της Θεσσαλονίκης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Πρωτοχωρίου Κοζάνης στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Με τους κατοίκους του Πρωτοχωρίου Κοζάνης να έλκουν την καταγωγή τους από την Ματσούκα και κυρίως από το χωριό Καπίκιοϊ, παρουσίασαν την παραλλαγή του δρώμενου των Μωμόγερων που φέτος γράφτηκε στον κατάλογο της άυλης παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Με τους "μικρούς" Σωτήρη Θεοδωρίδη και Μάριο Σιαπανίδη, παιδιά από το Πρωτοχώρι, οι Μωμόγεροι με αρχηγό τον επί 35 χρόνια χορευτή του δρώμενου, Κώστα Αδαμίδη, επισκέφθηκαν, με αφετηρία τη ΧΑΝΘ, του γύρω δρόμους της Θεσσαλονίκης και κατέληξαν στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου έδωσαν και την κεντρική τους παράσταση με τον κόσμο να απολαμβάνει αυτό το ξεχωριστό θέαμα.

Επίσης τα μέλη του θιάσου των Μωμόγερων έκαναν στάση και στο μαγαζί παραδοσιακών προϊόντων του Θεόφιλου Γεωργιάδη "Ραγιάν" όπου και αναστάτωσαν για τα καλά όλους τους παρευρισκόμενους και γεύτηκαν τα παραδοσιακά Ποντιακά εδέσματα που τους περίμεναν.