Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

15 χρόνια διατηρεί ζωντανή την Ποντιακή παράδοση

15 χρόνια διατηρεί ζωντανή την Ποντιακή παράδοση
15 χρόνια διατηρεί ζωντανή την Ποντιακή παράδοση

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ο ετήσιος χορός του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης "Η Τραπεζούντα" ήταν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να εορταστούν τα 15 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου. Το 2002 ιδρύθηκε ο σύλλογος και μέχρι σήμερα καταφέρνει να συγκεντρώνει στις τάξεις τους Πόντιους όλων των ηλικιών, διατηρώντας τις παραδόσεις, ήθη, έθιμα και χορούς του ποντιακού Ελληνισμού.

Στον ετήσιο χορό που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 14 Ιανουαρίου στο κέντρο Βράχος Ν.2 στην Κομοτηνή, το 15μελές διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου με τον πρόεδρο Αβραάμ Φωτιάδη υποδέχτηκε περισσότερους από 250 καλεσμένους. Ανάμεσά τους ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, εκπρόσωποι του Στρατού, αλλά και μέλη ποντιακών συλλόγους όπως ο "Εύξεινος Πόντος", ο σύλλογος από τα Κασσιτερά στις Σάπες, ο σύλλογος Κιζαρίου Ροδόπης, ο σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου "Κερασούντα και το Γαρς" και  ο σύλλογος Ποντίων Χρυσούπολης Νέστος. Την πίτα ευλόγησε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.


Ένα θερμό καλωσόρισμα για όλους επιφύλαξε ο πρόεδρος του συλλόγου Αβραάμ Φωτιάδης, ανακοινώνοντας την επέτειο 15 χρόνων λειτουργίας του συλλόγου. Στη συνέχεια παρουσίασε μία σειρά από δράσεις του συλλόγου, κάποιες που έγιναν όπως τα Μωμογέρια, αλλά και όσες προγραμματίζονται να γίνουν όπως τα Παρχάρια την πρώτη Κυριακή του Μαΐου, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις των Ελευθερίων, η συμμετοχή του συλλόγου στις εκδηλώσεις για τον Άγιο Ευγένιο στα Πετρωτά Ροδόπης, οι αυγουστιάτικες εκδηλώσεις, αλλά και το παιδικό θέατρο στην ποντιακή γλώσσα.

 
 
Τη σκυτάλη ανέλαβε το παιδικό χορευτικό τμήμα το οποίο παρουσίασε ποντιακούς χορούς. Στη βραδιά ήταν για πρώτη φορά στο τραγούδι ο Μπάμπης Ιωακειμίδης και ο Γιώργος Παπαγιαννίδης, στη λύρα ο Τάσος Πετρόπουλος, στο αγγείο ο Γιώργος Μοσκοφίδης, ο Νίκος Σακίδης στα κρουστά και ο Κώστας Σαββίδης στα πλήκτρα. Οι έμπειροι μουσικοί κατάφεραν να ξεσηκώσουν όλους στην πίστα, που ενώθηκαν σε έναν κοινό χορό, όπως επιβάλλει η ποντιακή παράδοση.

Στη διάρκεια του ετήσιου χορού έγινε λαχειοφόρος στη διάρκεια της οποίας μοιράστηκαν 190 δώρα, χορηγία επαγγελματιών της περιοχής μας.

Πηγή: Χρόνος