Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Νίκος και Στυλιανός Κεσίδης (Στύλον) με καταγωγή από τη Φυσερά του Πόντου

Νίκος και Στυλιανός Κεσίδης (Στύλον) με καταγωγή από τη Φυσερά του Πόντου
Νίκος και Στυλιανός Κεσίδης (Στύλον) με καταγωγή από τη Φυσερά του Πόντου

του Παναγιώτη Μωυσιάδη

Ο Κεσίδης Στυλιανός (Στύλον) είναι ο γιος του Νικόλα Κεσίδη του μεγάλου δάσκαλου της ποντιακής μουσικής που πέθανε στην όμορφη Φυσερά του Πόντου.

Ο Νικόλας έπαιρνε την κεμεντζέ του, τη ζουρνάν, το γαβάλ και έφευγε για μήνες από το χωριό του τη φυσερά. Ήταν ξακουστός οργανοπαίχτης σε όλη την περιοχή της Τραπεζούντας και τον έπαιρναν ακόμα και οι Τούρκοι στις χαρές και τα γιορτάσια τους. Δικός του ήταν και ο καταπληκτικός σκοπός "Το φυσερέτκον".

Ο γιος του Στύλος, άξιος συνεχιστής του πατέρα του πήρε τη λύρα του και συνέχισε την παράδοση στην Φλώρινα, την Καστοριά σε όλα τα Καρσλίδικα χωριά της περιοχής. Μέχρι τα μακρινά Γιάννενα το Κιλκίς και άλλες περιοχές έπαιξε την μαγευτική του λύρα.

Εγώ τον γνώρισα στα Γιάννενα το 1977, όπου ερχόταν και έπαιζε στους χορούς των Ποντίων φοιτητών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μετά από 40 χρόνια πήγαμε στο σπίτι του στο Αγ. Βαρθολομαίο της Φλώρινας. Μόλις με αντίκρισε με γνώρισε παναέτα μου είπε ντ’ έφτας; Έϊ κιτί χρόνια! Που είναι τα Γιάννενα...! Πήρε τη λύρα και άρχισε να παίζει τους σκοπούς της Φυσεράς.

Μεγάλη μουσική σχολή η Φυσερά. Εκεί μαθήτευσε και ο μεγάλος λυράρης της Ματσούκας, Απόστολος Αθανασιάδης.

Στον σεμνό Πόντιο λυράρη τον ευγενή άνθρωπο τον πολύ καλό οικογενειάρχη, τον θείο Στύλο Κεσίδη, αφιερώνω την όμορφη φωτογραφία του από το προσωπικό μου αρχείο και του εύχομαι να είναι πάντα γερός και να παίζ’ το φυσερέτκον!