Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

"Τα Χνάρια των Αργοναύτων" πάνε στην Κολωνία

"Τα Χνάρια των Αργοναύτων" πάνε στην Κολωνία
"Τα Χνάρια των Αργοναύτων" πάνε στην Κολωνία

Ο Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας "Οι Αργοναύτες" σε στενή συνεργασία με τον νεοιδρυμμένο Σύλλογο AGADEKA - Συμβούλιο των εθνών, θα παρουσιάσει το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017 σε κεντρικό κινηματογράφο στην πόλη της Κολωνίας στη Γερμανία το ιστορικό επιστημονικό ντοκιμαντέρ, "Τα Χνάρια των Αργοναυτών".

Καλεσμένος από Ελλάδα είναι ο Δρ Ιστορίας Θεοδόσης Κυριακίδης και πολλοί αλλοεθνείς συμπολίτες μας από την Γερμανία μεταξύ των οποίων και Αρμένιοι, Αραμαίοι-Ασσύριοι, Τούρκοι, Κούρδοι, Γεζίτες, Ντέρσιμοι, Άραβες, Αλεβίδες.

Μετά το πέρας του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με κύριο ομιλητή τον κ. Κυριακίδη.

Υποσημείωση: AGADEKA-Rat der Völker e.V. είναι ένα νεοιδρυμμένο σωματείο που συνίσταται από επτά έθνη-λαούς. Αρμένιους, Έλληνες (Ποντίους), Αραμαίους-Ασσυρίους, Ντέρσιμς, Εζίτες, Κόσκιρεις και Άραβες Αλεβίδες.

Είναι όλοι λαοί που έχουν γενοκτονηθεί και έχουν τον ίδιο θύτη. Πρωτοφανής συνασπισμός τόσων λαών και με ένα ιδιαίτερο κοινό σκοπό. Να προβληθεί στο κοινό η ιστορία του κάθε λαού και να γνωστοποιηθούν οι ταλαιπωρίες αυτών πέφτοντας θύματα ενός και του ίδιου εξοντωτικού σχεδίου της ομογενοποίησης στο νεοιδρυθέν τουρκικό κράτος αλλά συγχρόνως και να υπερασπιστούν από κοινού όπου καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα βάσει του διεθνούς δικαίου.

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ

Με οδηγό τον καταξιωμένο Έλληνα ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου (ο οποίος κατάγεται απ' την περιοχή) καθώς και με τη βοήθεια διεθνούς φήμης ερευνητών από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Κύπρου, «Τα χνάρια των Αργοναυτών» αποτελούν την πρώτη επιστημονική προσπάθεια οπτικοακουστικής καταγραφής της ποντιακής μνήμης, παράδοσης και ιστορίας.

Ο Ποντιακός ελληνισμός ξεριζώθηκε και σήμερα μοναδικός μάρτυρας για την μακραίωνη παρουσία του, είναι τα λείψανα του μνημειακού πολιτισμού που δημιούργησε. Ο Θεοδόσης Κυριακίδης, Θεολόγος – Ιστορικός, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάθε φορά που πηγαίνουμε στον Πόντο είναι σαν να επιστρέφουμε στο χωριό μας, σαν να βρίσκουμε τους δικούς μας ανθρώπους. Μιλάμε την ίδια γλώσσα, χορεύουμε τους ίδιους χορούς, τραγουδάμε τα ίδια τραγούδια, τρώμε τα ίδια φαγητά, είναι πραγματικά σαν να βρίσκουμε ξανά τα χαμένα μας αδέρφια».

Παρουσίαση, αφήγηση: Κώστας Αρζόγλου
Σκηνοθεσία, Φωτογραφία: Αλέξης Μπαρζός
Έρευνα & Επιστημονική επιμέλεια: Θεοδόσης Κυριακίδης
Σενάριο: Νικόλας Ζηργάνος