Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Βούλιαξε το θέατρο για την Ποντιακή παράσταση "Ζωή και κότα με χαβίτς και με κορκότα"

Βούλιαξε το θέατρο για την Ποντιακή παράσταση "Ζωή και κότα με χαβίτς και με κορκότα"
Βούλιαξε το θέατρο για την Ποντιακή παράσταση "Ζωή και κότα με χαβίτς και με κορκότα"

Βούλιαξε το Δημοτικό Κινηματοθέατρο Αγ. Βαρβάρας "Γιάννης Ρίτσος" από τον κόσμο που προσήλθε για να παρακολουθήσει την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 την πρωτότυπη Ποντιακή επιθεώρηση “Ζωή και κότα με χαβίτς και με κορκότα”, με πρωταγωνιστές τον Τάκη Βαμβακίδη και Αλέξη Παρχαρίδη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μποσταντζόγλου και με τη συνεργασία & συμμετοχή του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας "Ο Φάρος".

Δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο και οι πολλαπλές θέσεις του θεάτρου, συμπληρώνοντας ακόμα και με καρέκλες από το κτίριο του συλλόγου, αποδείχτηκαν πολύ λίγες για αυτή την παράσταση.

Μία παράσταση στην Ποντιακή διάλεκτο με πολύ γέλιο, χορό, τραγούδι, σάτιρα από την επικαιρότητα, αλλά και θύμησες και μνήμες από τις Αλησμόνητες πατρίδες.

Αυτό ακριβώς μαρτυρούσε και η λαογραφική έκθεση που έστησε "Ο Φάρος" στην είσοδο του θεάτρου, φέρνοντας στο νου όλων εικόνες από τη ζωή των προγόνων.

Ενθουσιασμένοι οι θεατές φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν συνεχώς αυτό το εντυπωσιακό σκηνικό ενώ υπεύθυνη για όλη την οργάνωση αλλά και τις χορογραφίες ήταν η πρόεδρος του συλλόγου κ. Σοφία Σαββίδου.


Με την καταπληκτική ερμηνεία τους, οι ηθοποιοί, παρότρυναν τους θεατές να  συμμετάσχουν και εκείνοι και να ζήσουν αυτές τις ξεχωριστές στιγμές ξεγνοιασιάς, χαράς, γέλιου, δίνοντας ανάσα στην καθημερινότητά τους.

Μουσικά συνόδευσαν ο Σταύρος Σαββίδης στη λύρα και ο Νικηφόρος Ιωαννίδης στο νταούλι.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης ο σύλλογος χόρεψε ποντιακούς χορούς συνοδεύοντας τον Αλέξη Παρχαρίδη που με τη ζεστή φωνή του, ταξίδεψε το κοινό στον Πόντο.

Και όταν πρόβαλε η λύρα και το νταούλι μαζί με τους ζιπκαλίδες και τις ζουπουνοφόρες του "Φάρου" και βρέθηκαν ανάμεσα στους θεατές, προσφέροντάς τους τσίπουρο, φρούτα και ξηρούς καρπούς, το θέατρο σείστηκε, ενώθηκαν όλοι μαζί, κοινό, χορευτές, ηθοποιοί, έγιναν ένα σώμα και διασκέδασαν και χόρεψαν με τη ψυχή τους.

Και τα μάτια όλων γέμισαν δάκρυα λίγο πριν από το τέλος. Ο Τάκης Βαμβακίδης με την αναπαράσταση, τη βροντερή φωνή του, την απαγγελία προκάλεσε ρίγη αλλά και συγκίνηση καθώς ακολούθησε ο χορός Σέρρα.

Το δυνατό, παρατεταμένο χειροκρότημα και τα πολλά συγχαρητήρια ήταν η επιβράβευση όλων.

Οι συντελεστές και οι διοργανωτές μετά το τέλος της παράστασης συνέχισαν στην αίθουσα του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας "Ο Φάρος" με γνήσιο ποντιακό γλέντι, μέχρι το ξημέρωμα.