Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Ο Ιβάν Σαββίδης επικεφαλής της παρέλασης για την 25η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη (Φωτο)

Ο Ιβάν Σαββίδης επικεφαλής της παρέλασης για την 25η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη (Φωτο)
Ο Ιβάν Σαββίδης επικεφαλής της παρέλασης για την 25η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη (Φωτο)

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας είχε αυτή την τιμητική αποστολή για τα εξαιρετικά του έργα για την παγκόσμια ελληνική Διασπορά.

Η παρέλαση, η οποία συγκέντρωσε πάνω από 60 χιλιάδες θεατές και συμμετέχοντες, έγινε στη 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης στις 26 Μαρτίου. Για να παρακολουθήσουν αυτή τη θεαματική εκδήλωση, - την πομπή των ευζώνων, που ανήκουν στην ελίτ μονάδα του πεζικού του ελληνικού στρατού, τις εμφανίσεις των στρατιωτικών ορχηστρών χάλκινων πνευστών, λαϊκών και παιδικών συγκροτημάτων, - μαζεύτηκαν οι Έλληνες της Αμερικής, κάτοικοι και επισκέπτες της Νέας Υόρκης.

Κατά την έναρξη της παρέλασης ο Δήμαρχος της πόλης Μπιλ Ντε Μπλάζιο χαιρέτησε τους επίτιμους προσκεκλημένους και τόνισε την τεράστια συμβολή του ελληνικού έθνους στην ανάπτυξη της Νέας Υόρκης. Στην ομιλία του, κάλεσε την ΕΕ να στηρίξει την Ελλάδα, η οποία ενώ αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, την κρίση, το προσφυγικό, τις μεταναστευτικές διαδικασίες, εκτελεί ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη αποστολή, και σταθεροποιεί τη δύσκολη κατάσταση στο Νότο. Ο δήμαρχος τόνισε ότι η παρέλαση, αφιερωμένη στην εθνική γιορτή της Ελλάδας, πραγματοποιείται από το 1938 και είναι ένα από τα βασικά γεγονότα της δημόσιας ζωής της πολυεθνικής πόλης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των παρελάσεων, φέτος ο επικεφαλής είναι Έλληνας από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον διοργανωτή της εκδήλωσης, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Πέτρο Γαλάτουλα, η απόφαση να είναι Grand Marshal της παρέλασης ο Ιβάν Σαββίδης, πάρθηκε ομόφωνα. «Για πολλά χρόνια, ο κ Σαββίδης κάνει πολύ σπουδαία δουλειά για τη διατήρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του ελληνικού έθνους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προωθώντας πολιτιστικές σχέσεις και την αμοιβαία συνεργασία των εκπροσώπων της παγκόσμιας ελληνικής Διασποράς», είπε ο κ. Γαλάτουλας.


Ο Ιβάν Σαββίδης ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμή που του έκαναν και υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως πράξη αναγνώρισης της ελληνικής διασποράς της Ρωσίας ως ενός σημαντικού κομματιού του παγκόσμιου ελληνικού κινήματος.

«Ακριβώς τέτοιου είδους συνεργασία είναι ένα παράδειγμα της δημόσιας διπλωματίας. Οι άνθρωποι αποκτούν τη δυνατότητα να δημιουργούν δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και λαών, υψούμενοι πάνω από πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα ως Έλληνα ποντιακής καταγωγής, γεννημένο στη Σοβιετική Ένωση, μακριά από την ιστορική πατρίδα, να λαμβάνω μέρος σ’ ένα από τα βασικά γεγονότα του Απανταχού Ελληνισμού. Στο πλαίσιο αυτής της γιορτής είναι αδύνατον να μην υπενθυμίσω τα λόγια του Αγίου Γέροντα Παϊσίου, «μόνο ο λαός, που έχασε την ανεξαρτησία, μπορεί να καταλάβει την αξία της». Είμαι ευτυχής που σήμερα γυρίζουμε στις ρίζες μας, τιμούμε τη μνήμη των ηρώων που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας τους. Χαίρομαι που σήμερα σε όλο τον κόσμο οι ελληνικές καρδιές χτυπάνε με τον ίδιο ρυθμό. Είμαι πολύ υπερήφανος που ανήκω σ’αυτό το μεγάλο έθνος. Θα πάρω μαζί μου από την Αμερική τα πιο θερμά συναισθήματα και θα προσπαθήσω να κρατήσω αυτό το φως στην καρδιά μου», είπε ο κ. Σαββίδης.

Την παραμονή της παρέλασης ο Ιβάν Σαββίδης πήρε μέρος σε μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στη γιορτή, συμπεριλαμβανομένης και της δεξίωσης στο Λευκό Οίκο και της Λειτουργίας του Αρχιεπισκόπου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα σήμερα στις ΗΠΑ ζουν πάνω από τρία εκατομμύρια πολίτες ελληνικής καταγωγής. Είναι η μεγαλύτερη ελληνική Διασπορά στον κόσμο.