Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Ήρθε η ώρα να γίνει το επόμενο βήμα

Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Ήρθε η ώρα να γίνει το επόμενο βήμα
Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: Ήρθε η ώρα να γίνει το επόμενο βήμα

του Θωμά Αλεξιάδη

Πριν από λίγες μέρες έλαβα αυτό το βιβλίο από το φίλο Τάμερ Τσιλιγκίρ, Τραπεζούντιο στην καταγωγή. Είναι ένα βιβλίο μέσα από το οποίο ο Τάμερ αναζητεί την ιστορική αλήθεια των γεγονότων, την αυθεντική, την πραγματική, για τον ιστορικό Πόντο και την τύχη των λαών του μεταξύ των ετών 1914-1923, εν μέσω των μυθοπλασιών της γείτονος χώρας που συγκρότησε εθνικό κράτος με εκκαθάριση των αλλοεθνών-ιστορικών λαών της Μικράς Ασίας. Είναι καιρός τώρα που στη γειτονική χώρα μια νέα γενιά ανθρώπων ερευνά την τύχη των χριστιανικών λαών της Ανατολής, των συντοπιτών τους, που δε ζουν πλέον στην ιστορική πατρίδα τους, όσοι από εκείνους επέζησαν μετά την τραγωδία του Πόντου.

Εμείς, εδώ στην Ελλάδα, ακόμη βρισκόμαστε μεταξύ αποδομητών της Ιστορίας και άλλων που καπηλεύονται την έννοια της Πατρίδας. Υπάρχουν, ωστόσο, και κυβερνητικοί αξιωματούχοι που, διαχρονικά, εξυπηρετούν σκοπιμότητες, αγνοώντας το γεγονός ότι, αν δεν ερμηνεύσουμε τα γεγονότα του παρελθόντος, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει σήμερα και γιατί, αλλά και ακόμη περισσότερο δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις γενιές που έρχονται. Ένας είναι ο δρόμος... Η Πολιτεία οφείλει να εντάξει την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, μια ιστορία πολιτισμού και θυσίας, στα σχολικά εγχειρίδια και να την παραδίδει στις νεότερες γενιές.

Είναι ιστορική της υποχρέωση... Δεν είναι δυνατόν το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη να θεωρείται πηγή εθνικιστικών ιδεολογημάτων... Η γνώση είναι δύναμη και όχι αδυναμία. Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πάρει σαφή και ενεργή θέση στο ζήτημα της Τραγωδίας του Πόντου.

Ήρθε η ώρα να γίνει το επόμενο βήμα.

Σχετικά θέματα