Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα στο δρώμενο των Μωμόγερων στην Κοζάνη (Φωτο)

Ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα στο δρώμενο των Μωμόγερων στην Κοζάνη (Φωτο)
Ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα στο δρώμενο των Μωμόγερων στην Κοζάνη (Φωτο)

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, με μεγάλη επιτυχία το Αφιέρωμα στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του τόπου της περιοχής της Κοζάνης που οργάνωσε ο Δήμος Κοζάνης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Λαογραφικό - Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης και τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος το Σάββατο, το απόγευμα 11 Μαρτίου στο Κοβεντάρειο και στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης πραγματοποιήθηκε ένα εορταστικό αφιέρωμα στο δρώμενο των Μωμόερων με εισηγήσεις, βραβεύσεις και αναπαραστάσεις του εθίμου και από τις οκτώ τοπικές κοινότητες της Κοζάνης ( Αγίου Δημητρίου- Ρυακίου, Αλωνακίων, Πρωτοχωρίου, Σκήτης, Τετραλόφου, Ασβεστόπετρας, Καρυοχωρίου και Κομνηνών) οι οποίες το τελούν στην περιοχή κοντά ένα αιώνα.

Από τον περασμένο Νοέμβριο το έθιμο των Μωμόγερων εντάχθηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Η ένταξη τους αποτελεί δικαίωση τόσο της ιδιαιτερότητας και δυναμικής του εθίμου αυτού καθ’ αυτού που συνδέεται άμεσα με την ζώσα πολιτιστική κληρονομιά του ποντιακού προσφυγικού στοιχείου που εγκαταστάθηκε στα μέρη μας στη δεκαετία του 1920 όσο και των προσπαθειών δυο ξεχωριστών ανθρώπων, του Κ. Αλεξανδρίδη από τον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης και της Μ. Ευσταθιάδου που απέδειξαν στην πράξη ότι είναι λάτρεις της μεγάλης λαϊκής παράδοσης του Ποντιακού Ελληνισμού.


Στη Λευκόβρυση, όπου για πρώτη φορά μέσα σε κλίμα γιορτής παρευρέθηκαν και χόρεψαν και οι οχτώ Πολιτιστικοί Σύλλογοι, ο Δήμος Κοζάνης δια του Δήμαρχου Κοζάνης κ. Λ. Ιωαννίδη και ο Δήμος Εορδαίας δια του Αντιδημάρχου κ. Κ. Πολυχρονίδη προχώρησαν στη βράβευση τους αναγνωρίζοντας τη μεγάλη συμβολή των 8 τοπικών κοινοτήτων στη διαφύλαξη του δρώμενου ως στοιχείο της ζώσας ποντιακής παράδοσης αυτού του τόπου και ως καταλυτικό στοιχείο για την ένταξη τους στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Παγκόσμιας Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Τα βραβεία επέδωσε η Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού κ. Σταυρούλα Φωτοπούλου.

Μαζί με τους Συλλόγους επιβραβεύτηκαν ακόμη μια φορά και οι άνθρωποι (Κ. Αλεξανδρίδης και Μ. Ευσταθιάδου) που ανέλαβαν το βάρος της τεκμηρίωσης του σχετικού φακέλου και κατάφεραν να ενώσουν και τα 8 χωριά παρά τις επί μέρους διαφορές τους στον τρόπο τέλεσης του εθίμου σε μια ενιαία έκφραση αυτού μέσα από τη δημιουργία ενός κοινού φακέλου ένταξης.