Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

«Το Βιολί στα Μεταλλεία του Πόντου και της Μπάφρας»

«Το Βιολί στα Μεταλλεία του Πόντου και της Μπάφρας»
«Το Βιολί στα Μεταλλεία του Πόντου και της Μπάφρας»

Στις περιοχές των Μεταλλείων (Ακ Νταγ Ματέν, Κιουμούς Ματέν) και της Μπάφρας μας μετέφερε μουσικά, το μουσικό εργαστήρι του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης "Ακρίτες του Πόντου" στη μουσική σύμπραξη με τίτλο: «Το Βιολί στα Μεταλλεία του Πόντου και της Μπάφρας», που πραγματοποιήθηκε στο εντευκτήριο του συλλόγου το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017.

Οι θεατές είχαν την χαρά να απολαύσουν μέσω του βιολιού της λύρας, το ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα των περιοχών των Μεταλλείων και της Μπάφρας που προσέγγισε η ομάδα του μουσικού εργαστηρίου των Ακριτών, αναδεικνύοντας την απλότητα της μελωδίας αυτών, μιας κλειστής κοινωνίας που διατήρησε αναλλοίωτη τη μουσική μελωδία από τον Πόντο στην Ελλάδα. Ούτι, βιολί, και λύρα, μας ταξίδεψαν στον Πόντο με τραγούδια του ακριτικού κύκλου, μεσαιωνικές μπαλάντες (παραλλαγές), ιστορικές διηγήσεις αλλά και τραγούδια του γάμου, της ξενιτιάς, κ.α.


Στη μουσική επιμέλεια, το βιολί και το τραγούδι ήταν ο Γιώργος Πουλαντσακλής στη λύρα και το τραγούδι ο Γιώργος Θεοδωρίδης και στο ούτι ήταν ο Μίλτος Σπυριδόπουλος. Τη μουσική σύμπραξη άνοιξε με χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος των Ακριτών, Κυριάκος Τσαλταμπασίδης. Στο πρόλογο του ο χοροδιδάσκαλος Μάκης Πετρίδης, τόνισε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του βιολιού, καθώς και τη σπουδαιότητα της θέσης του οργάνου αυτού στη μουσική του Πόντου. Τον συντονισμό της μουσικής σύμπραξης έκανε ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Γιώργος Πουλαντσακλής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους γνήσιους οργανοπαίχτες του βιολιού, Γιάννη Κοκκινίδη, Μιχάλη Καλαϊτζόγλου, Κόλλια Κετικίδη, Λάζαρο Ξαθά, Παντελή Γρηγοριάδη, Ισαάκ Κωσταντινίδη, Νίκο Τσιαμαχίδη, Κώτσο Λεπτοκαρίδη. Τη συναυλία παρακολούθησε πλήθος κόσμου ανάμεσα τους εκπρόσωποι σωματείων και καλλιτέχνες.