Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Σεμινάριο για την διδασκαλία της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο Σικάγο

Σεμινάριο για την διδασκαλία της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο Σικάγο
Οι εκπαιδευτικοί σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον Γιώργο Μαυρόπουλο

ΣΙΚΑΓΟ. Πενήντα περίπου εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης από την περιοχή του Σικάγου, παρακολούθησαν ένα εργαστήριο-μάθημα σχετικά με την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τα χέρια των Οθωμανών Τούρκων.

Το εργαστήριο-ημερίδα διεξήχθη Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 στο χώρο του Εκπαιδευτικού Κέντρου του Μουσείου Ολοκαυτώματος του Ιλλινόις με πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για την Μικρά Ασία και τον Πόντο

Η Kelley Szany η οποία είναι Διευθύντρια Εκπαίδευσης του Κέντρου σημείωσε: «Το να μπορώ να μοιραστώ αυτό που θεωρώ ότι είναι μια τρομακτικά σημαντική ιστορία, δηλαδή την πρώτη Γενοκτονία του 20ου Αιώνα, μαζί με τους εκπαιδευτικούς μας, ήταν πραγματικά σημαντικό και για μας, όχι μόνο ως Μουσείο και Μνημείο, αλλά επίσης και ως Εκπαιδευτικό Κέντρο».

Μέχρι τη διεξαγωγή του εργαστηρίου αυτού, οι περισσότεροι από τους εκπαιδευτικούς παραδέχτηκαν ότι δεν είχαν ποτέ μέχρι τώρα ακούσει για αυτήν την Γενοκτονία των Ελληνικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία, τον Πόντο και στην Ανατολική Θράκη.

Σεμινάριο για την διδασκαλία της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο Σικάγο
Ο πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Γιώργος Μαυρόπουλος

Μία Γενοκτονία η οποία διαπράχτηκε από το 1913 έως το 1923, και όπου περισσότεροι από 700.000 Έλληνες σκοτώθηκαν και 1,2 εκατομμύρια επιπλέον εκτοπίστηκαν για πάντα από την εδώ και 3.000 χρόνια προγονική τους γη.

Ο παρουσιαστής και εκπαιδευτικός RonLevitsky, προσέφερε την καθοδήγηση για το πώς οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να εφαρμόσουν αυτά τα οποία έμαθαν στην πράξη στις αίθουσές τους.

Ο κ. Λεβίτσκι παρατήρησε: «Πολλοί από αυτούς παραδέχτηκαν ότι γνώριζαν πολύ λίγα έως καθόλου σχετικά με την Ελληνική Γενοκτονία και ήταν πολύ ευγνώμονες που έλαβαν αυτήν την ενημέρωση και γνώση»

Η δασκάλα του Proviso West High School, Nike Natschke παρατήρησε ότι είναι ένα υπέροχο εργαστήριο και έχω μάθει πολλά. Είμαι πρόθυμη να μοιραστώ την ιστορία της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου μαζί με τους μαθητές της, δηλώνοντας ότι «Θα είναι μια σημαντική πηγή πληροφοριών για αυτούς και ειδικά τώρα που καλύπτομε τα γεγονότα του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου.

Σεμινάριο για την διδασκαλία της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο Σικάγο
Η δασκάλα – εισηγήτρια Αναστασία Σπυρίδου-Σκούπα

Η συνάδελφος στο ίδιο σχολείο, δασκάλα και κύρια παρουσιάστρια του εργαστηρίου, κα. Αναστασία Σπυρίδου-Σκούπα, επίσης μοιράστηκε σχέδια μαθημάτων από τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια του ΕΚΕΜΑΠ.

Σύμφωνα με την κα. Σπυρίδου-Σκούπα, «Τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια είναι πολύτιμα όχι μόνο σε ότι αφορά την διδασκαλία της Ελληνικής Γενοκτονίας, αλλά επίσης για την διδασκαλία της ανοχής και της αποδοχής της διαφορετικής κουλτούρας».

Το εργαστήριο οργανώθηκε με τη συνεργασία του ΕΚΕΜΑΠ, του οποίου Πρόεδρος είναι ο κ. Γεώργιος Μαυρόπουλος ο οποίος δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε Αμερικανούς δασκάλους από την περιοχή οι οποίοι μαθαίνουν για την ιστορία των προγόνων μας από τη Μικρά Ασία και για την «Ξεχασμένη Γενοκτονία».

Σεμινάριο για την διδασκαλία της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο Σικάγο
Οι εκπαιδευτικοί ενώ παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα σεμινάρια

Ο κ. Μαυρόπουλος χαρακτήρισε το εργαστήριο «Μεγάλη επιτυχία», προδιέγραψε δε ότι ελπίζει στο μέλλον θα φιλοξενηθούν και άλλες τέτοιου είδους εκδηλώσεις-συζητήσεις σχετικά με την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στο Ελληνικό Εθνικό Μουσείο του Σικάγο, στο GreekTown.

Ανάμεσα στις σημαντικές στιγμές του εργαστηρίου ήταν και η προσωπική παρουσία της συγγραφέως κας Thea Halo, της οποίας το βιβλίο «Ούτε το όνομά μου», αποτελεί μία από πρώτο χέρι μαρτυρία από τη μητέρα της, Σάνο Χάλο, για τον αγώνα και την επιβίωση κατά τη διάρκεια των διαβόητων «πορειών θανάτου».

Σεμινάριο για την διδασκαλία της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο Σικάγο
Η συγγραφέας Θία Χάλο, η οποία αναφέρθηκε στην έρευνά της και στο βιβλίο “Ούτε το όνομά μου”

Η κα. Χάλο υπενθύμισε στους δασκάλους, ότι «οι Γενοκτονίες όπως αυτές της σφαγής των Ποντίων Ελλήνων, συμβαίνουν εκεί όπου οι μάζες παραμένουν σιωπηλές. Όταν δεν σηκώνουν το ανάστημά τους και όταν δεν μιλάνε προς τα έξω».