Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

H «Γυναίκα του Πόντου» έγινε αφιέρωμα στη Φωνή της Ελλάδας (Φωτο - Video)

H «Γυναίκα του Πόντου» έγινε αφιέρωμα στη Φωνή της Ελλάδας
H «Γυναίκα του Πόντου» έγινε αφιέρωμα στη Φωνή της Ελλάδας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η «Φωνή της Ελλάδας» τίμησε τη γυναίκα του Πόντου. Tη γυναίκα που αποτέλεσε διαχρονικά και βιολογικά την κοιτίδα ολόκληρου του Ποντιακού Ελληνισμού.

Για πρώτη φορά, 90 χρόνια μετά τη βίαιη εκδίωξη της γυναίκας του Πόντου από τα πατρογονικά εδάφη, η «Φωνή της Ελλάδας» τιμώντας την, την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 στο δίωρο 20:00-22:00, από το Στούντιο C της ΕΡΤ -παρουσία κοινού- το παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ μετέδωσε ζωντανά και διαδικτυακά ένα πολιτιστικό, ιστορικό και μουσικό πρόγραμμα, με αρωγούς και υποστηρικτές τα πολιτιστικά τμήματα του ιστορικού συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται - Κομνηνοί», συνοδευόμενα από γυναίκες προέδρους και μέλη διοικητικών συμβουλίων ποντιακών συλλόγων, γυναίκες του πνεύματος και του πολιτισμού.


Η Πόντια γυναίκα, πηγή ζωής και έμπνευσης, γυναίκα της οικογένειας, της προσφοράς, της θυσίας και της αυταπάρνησης, από τη γέννηση ώς το τέλος της ζωής της, διαπνέεται από ψυχικά και ηθικά χαρίσματα, φιλομάθεια, φιλοπρόοδο πνεύμα και εργατικότητα. Μέσα από τις σκληρές δοκιμασίες και τα βιώματά της, ανυψώνεται σε πρότυπο ζωής και λίκνο πολιτισμού για το γένος των Ποντίων.

Συμμετείχαν οι μουσικοί: Ηλίας Αβραμίδης (λύρα), Θεοδόσης Εφραιμίδης (κρουστά, νταούλι, ντέφι), Αλέξανδρος Μπουρμίστρωφ (λύρα), Νικόλαος Μουστάκας (λαούτο), Παύλος Ταχματζίδης (κρουστά, τουμπελέκι, μπεντίρ), Γιώργος Παγώνης (κρουστά, νταούλι), Γιώργος Παπαδόπουλος (λύρα).

Ερμήνευσαν, η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου με τη συνοδεία του λυράρη Ηλία Υφαντίδη, η Βασιλική Καρακώστα, η Μήδεια Χουρσουλίδου και η Γιώτα Τριανταφυλλίδου.