Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 1ος Κύκλος Συζητήσεων των Ποντιακών Φοιτητικών Συλλόγων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 1ος Κύκλος Συζητήσεων των Ποντιακών Φοιτητικών Συλλόγων 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 1ος Κύκλος Συζητήσεων των Ποντιακών Φοιτητικών Συλλόγων «Πόντος - Επιστήμες - Κοινωνία» που έλαβε χώρα το Σάββατο 8 Απριλίου, στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας στο Αμφιθέατρο «Ευαγόρας Παλληκαρίδης», με θέμα «Πόντιοι χωρίς τον Πόντο: σκέψεις για την ποντιακή ταυτότητα στον 21ο αιώνα». Στα πλαίσια αυτού, πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις από τους κ. Μιχαηλίδη Νικόλαο, διδάκτορα Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Princeton, και κ. Κασκαμανίδη Ιωάννη, σχολικό σύμβουλο δημοτικής εκπαίδευσης και διδάκτορα Παιδαγωγικής, οι οποίοι έθεσαν στους φοιτητές, μέσα από τις αναλύσεις των θεμάτων τους, καίρια ερωτήματα που αφορούν στη μεταλαμπάδευση της γνώσης και τη συνέχιση της παράδοσης του ποντιακού Ελληνισμού.

Έπειτα, μέσα από το διάλογο μεταξύ των φοιτητών και των ομιλητών, διατυπώθηκαν προτάσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα ποντιακά ζητήματα και οι σύλλογοι αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις για τον τρόπο δράσης τους και εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους.


Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης, οι φοιτητικοί σύλλογοι φιλοξενήθηκαν για το 3ήμερο 7, 8 και 9 Απριλίου, στο κατασκηνωτικό κέντρο στη Χρυσοπηγή Σερρών. Μετά τη διάλεξη επισκέφθηκαν το μοναστήρι της Παναγίας Γουμερά στη Μακρυνίτσα Σερρών, όπου τους υποδέχθηκε η ηγουμένη της μονής και τους διηγήθηκε την ιστορία της μεταφοράς της εικόνας από τον Πόντο. Η συνάντηση αυτή έκλεισε με ένα γλέντι για τους φοιτητές στο χώρο της κατασκήνωσης, το βράδυ του Σαββάτου.

Σκοπός των συλλόγων ήταν να γίνει η απαρχή και να μπουν οι βάσεις για περαιτέρω και πιο ουσιαστική συνεργασία τους στο μέλλον, στην προσπάθειά τους για ανάδειξη και προώθηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και σύσφιξη των σχέσεών τους.

Η εκδήλωση αποτέλεσε συνδιοργάνωση των παρακάτω Ποντιακών Φοιτητικών Συλλόγων: 

- Σύλλογος Ποντίων φοιτητών Βόλου "Οι Αργοναύτες"
- Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων
- Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης
- Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Λάρισας "Το Ροδάφνον"
- Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Κατερίνης
- Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ν. Κοζάνης
- Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ν. Ξάνθης
- Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ορεστιάδος "Οι Ακρίτες"
- Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Σερρών
- Σύλλογος Ποντίων Σπουδαστών Καστοριάς "Οι Ακρίτες"