Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Ο Πόντος του 1821 τιμήθηκε στο Waiblingen (Video)

Ο Πόντος του 1821 τιμήθηκε στο Waiblingen

Η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία  το 1821, η οποία κρατούσε 400 χρόνια. Τι γινόταν όμως παράλληλα εκείνο τον καιρό στον Πόντο; Είχαν οι  Έλληνες του Πόντου ενεργό συμμετοχή στην επανάσταση; Βοήθησαν την Ελλάδα στους αγώνες της;

Οι παραπάνω προβληματισμοί ήταν η αιτία για να προσκαλέσει ο Σύλλογος Ποντίων Waiblingen "Οι Αργοναύτες" τον κ. Θεοφάνη Μαλκίδη, διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών.

Η ιστορική αυτή διάλεξη είχε τίτλο "Το 1821 του Πόντου κι ο Πόντος του 1821" και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 8 Απριλίου 2017 στην αίθουσα Alte Kelter στην πόλη Winnenden. Εισαγωγικά διαβάστηκε ένα απόσπασμα από το βιβλίο "Γη του Πόντου" του Δημήτρη Ψαθά ενώ ακολούθησε η παρουσίαση του καλεσμένου.

Ο κ. Μαλκίδης, εκτός από την αναφορά στα σημαντικά, ιστορικά γεγονότα που έκανε, σύγκρινε την Επανάσταση με τον αγώνα των Ποντίων για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση, όπου οι παρευρισκόμενοι τοποθετήθηκαν στο θέμα και υπέβαλαν ερωτήσεις προς τον ομιλητή.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Αμανάτης Ταγκαλίδης, πρόεδροι και εκπρόσωποι αδελφών σωματείων αλλά και μέλη και φίλοι του συλλόγου.