Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Σύλλογος Ποντίων Νέστου: Δράσεις και…προσφορά από το 1969

Σύλλογος Ποντίων Νέστου: Δράσεις και…προσφορά από το 1969
Σύλλογος Ποντίων Νέστου: Δράσεις και…προσφορά από το 1969

Δράσεις και…προσφορά από το 1969 μετρά ο Σύλλογος Ποντίων Νέστου, τον οποίο επισκέφθηκε η «ΦτΝ» προκειμένου να…ξεναγηθεί και στους πολυτελέστατους χώρους του υπέροχου και προσεγμένου κτιρίου του. Ένα από τα ελάχιστα κτίρια που «τραβούν» την προσοχή του καθενός όταν βρίσκεται στην Χρυσούπολη.

Την «ΦτΝ» καλωσόρισε και ξενάγησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Μακρίδης ο οποίος ανέφερε ότι «ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1969 από μια τετραμελή επιτροπή, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Τοπαϊδη, Ιερεμία Αναστασιάδη, Λάζαρο Καλταπανίδη και Ευστάθιο Μουλοχίδη. Η ίδρυση του Συλλόγου ήταν και επιθυμία των κατοίκων της επαρχίας Νέστου. Η σημερινή στέγη θεμελιώθηκε στις 12-1-1995. Είναι ένα πανέμορφο κτίριο με 600 τ.μ. εμβαδόν και στεγάζει τις μνήμες και τα όνειρα των Ποντίων της Επαρχίας Νέστου».

Πάνω από 400 τα ενεργά μέλη του συλλόγου

Αναφορικά με τα μέλη που μετρά ο Σύλλογος ο κ. Μακρίδης τόνισε ότι «τα εγγεγραμμένα μέλη είναι γύρω στα 700, αλλά ταμειακά γύρω στα 400-450 μέλη» ενώ για τις δραστηριότητες του Συλλόγου, υπογράμμισε ότι «αυτές είναι πολλές. Αυτή τη στιγμή έχουμε τρία χορευτικά. Ένα παιδικό, ένα εφηβικό και ένα ενηλίκων. Συνήθως μετά από πρόσκληση πηγαίνουμε σε διάφορε μέρη, είτε στην επαρχία Νέστου ή ακόμη και έξω. Έχουν διάφορες συμμετοχές σε εκδηλώσεις. Από εκεί και πέρα το μήνα Μαϊο (που έχουμε την Γενοκτονία) συμμετέχουμε σε παρουσιάσεις βιβλίων, εκδηλώσεις μνήμης κ.α».

«Παρών» και στο παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ Ποντιακών χορών

Μάλιστα ο Σύλλογος Ποντίων Νέστου, ετοιμάζεται και για το πολυαναμενόμενο παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ ποντιακών χορών, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Φεστιβάλ για το οποίο ο κ. Μακρίδης επισήμανε ότι «είναι το ένατο παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ ποντιακών χορών, που φέτος γίνεται στην Καβάλα. Αυτό το διοργανώνει η Π.Ο.Ε και είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε προσφάτως στην Ξάνθη, απλά για παιδιά. Θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου (του Αγίου Γεωργίου) στο κλειστό γυμναστήριο της Καλαμίτσας. Θέλω να συγχαρώ από την καρδιά μου τον ΣΠΟΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να καλέσω όλους τους Καβαλιώτες και μη να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο φεστιβάλ γιατί πρωταγωνιστές είναι τα παιδιά που με ζήλο και πάθος χορεύουν και τραγουδούν την παράδοση. Έτσι τα παιδιά γίνονται ο «κρίκος» που ενώνει το παρελθόν με το παρόν της πατρίδας μας, γιατί η παράδοση είναι αυτή που κρατά «ζωντανή» την ιστορική μνήμη και την ταυτότητα της περιοχής μας. Αν και εμείς είμαστε τρίτης και τέταρτης γενιάς Πόντιοι, προσπαθούμε και μέσα από τους Συλλόγους να κρατούμε «ζωντανά» τα ήθη και τα έθιμά μας και να τα μεταλαμπαδεύουμε στους νεότερους για να μπορεί να υπάρχει και συνέχεια».


Πολλοί οι νέοι, πολλές και οι φιλανθρωπικές δράσεις

Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο Σύλλογος Ποντίων Νέστου μετρά και πολλά μέλη νεότερα σε ηλικία σε ικανοποιητικό ποσοστό. Άλλωστε όπως τόνισε και κ. Μακρίδης «κάθε Δεκέμβριο τον χορό των Ποντίων εδώ και αρκετά χρόνια τον διοργανώνει η νεολαία και πραγματικά βλέπουμε ότι είναι τόσο πετυχημένος που αφήνει και κάποια έσοδα για τον Σύλλογό μας που είναι καλό, γεμίζει η αίθουσα και από εκεί και πέρα ένα ποσό δίνουμε και στο «Τραπέζι της Αγάπης», δηλαδή έχουμε και φιλανθρωπικές δράσεις».

Εθελοντές οι δάσκαλοι χορού και οι μουσικοί

Δραστηριότητες οι οποίες για τον Σύλλογο Ποντίων Νέστου, γίνονται με αγάπη και μεράκι ενώ τα…μαθήματα από τους χοροδιδασκάλους, στους λυράρηδες και σε όλο το κομμάτι της εκμάθησης γίνονται αμιγώς εθελοντικά και με γνώμονα πάντα το να…μην σβήσει αυτή η παράδοση που περνά από γενιά σε γενιά. Να γνωρίσουν όλοι τις «ρίζες» τους και να παραδώσουν αυτούσια στους απογόνους τους όλα εκείνα τα στοιχεία που τους κάνουν να υπερηφανεύονται ότι είναι Πόντιοι.

Πηγή: Θράκη