Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Η Ποντιακή Κουζίνα θα βρεθεί στο επίκεντρο των εκδηλώσεων "Παμποντιακό Πανοΰρ 2017"

Η Ποντιακή Κουζίνα θα βρεθεί στο επίκεντρο των εκδηλώσεων "Παμποντιακό Πανοΰρ 2017"
Η Ποντιακή Κουζίνα θα βρεθεί στο επίκεντρο των εκδηλώσεων "Παμποντιακό Πανοΰρ 2017"

Η Ποντιακή Κουζίνα θα βρεθεί στο επίκεντρο των εκδηλώσεων "Παμποντιακό Πανοΰρ 2017" την Πέμπτη 20 Απριλίου 2017 με την εκδήλωση με θέμα: Ποντιακή Κουζίνα - Παράδοση & υγιεινή διατροφή που θα πραγματοποιηθεί στο Σπουδαστήριο Σουρμένων στις 8:00 μ.μ. με ομιλήτρια την Ελένη Βασιλειάδου - Κυριακίδου, ιδιοκτήτρια της βιοτεχνίας παραδοσιακών Ποντιακών προϊόντων "Βερμίου Γης".

Οι Έλληνες του Πόντου μετά τον ξεριζωμό του 1922 από τις προγονικές τους εστίες διατήρησαν αναλλοίωτα την πίστη, τα ήθη, τα έθιμα, τη διάλεκτο, το χορό, τα τραγούδια τους αλλά και την διατροφή τους, όπου μέχρι και σήμερα είναι ζώσα στην καθημερινότητά τους.

Το απέραντο φυσικό κάλλος στον ιστορικό Πόντο και η άφθονη βλάστηση δημιούργησαν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας και εμπορίου, παράγοντες οι οποίοι διαμόρφωσαν τις διατροφικές συνήθειές τους, οι οποίες αποτελούνταν από δημητριακά, γαλακτοκομικά,λαχανικά, όσπρια, ψάρια, στοιχεία της μεσογειακής διατροφής, εξασφαλίζοντας έτσι το τρίπτυχο υγείας, ευεξίας και μακροζωίας...

Θα προβληθούν ντοκουμέντα από τα Παρχάρια Κοζάνης με μαρτυρίες Ποντίων πρώτης γενιάς.

Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία με Ποντιακά εδέσματα.

Σχετικά θέματα