Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Με την "Ωδή στη Μνήμη" η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας γιόρτασε 90 χρόνια ζωής και δράσης

Με την "Ωδή στη Μνήμη" η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας γιόρτασε 90 χρόνια ζωής και δράσης
Με την "Ωδή στη Μνήμη" η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας γιόρτασε 90 χρόνια ζωής και δράσης

Γράφει η Δήμητρα Σμυρνή

Ενενήντα ολόκληρα χρόνια ζωής και δράσης γιόρτασε χθες η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας με συνάντηση χορωδιών, που δημιούργησαν με την παρουσία τους μια φωνητική και αισθητική πολυποικιλότητα.

Με στόχο τα έσοδα της εκδήλωσης να διατεθούν στη διάσωση και την ανάδειξη της Βιβλιοθήκης της Αργυρούπολης η Λέσχη διοργάνωσε μια εκδήλωση ποιότητας, με την θερμή υποστήριξη της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας.

«Η αξία της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας βρίσκεται στον πλούτο της βιβλιοθήκης μας και οι πολλές μας δράσεις αποτελούν παράδειγμα και για τους άλλους συλλόγους» είπε ο παρουσιαστής της εκδήλωσης ο ηθοποιός κ. Συμεωνίδης.

Και ο Πρόεδρος της Λέσχης, κ. Φώτης Φανιάδης, είπε προλογίζοντας:

«Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια μνήμης των προγόνων μας. Με μελωδίες ενός παγκόσμιου μουσικού ταξιδιού θα μας ταξιδέψουν 195 χορωδοί.»

Στη συνέχεια επιδόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες στους εκπροσώπους των χορωδιών αλλά και στον Πρόεδρο της ΚΕΠΑ Γιώργο Σοφιανίδη για τη στήριξη που παρείχε στο Σύλλογο.

Με παρόντες τους δύο αντιδημάρχους Νάουσας, την κυρία Τάκη και  τον κύριο Βαλσαμίδη, τον πρώην Δήμαρχο κύριο Καραμπατζό, την εκπρόσωπο της Αντιπεριφέρειας κυρία Καρατζιούλα, τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα και πλήθος κόσμου, που ήρθε από τη Νάουσα για να στηρίξει την εκδήλωση, παρουσιάστηκαν οι συμμετέχουσες χορωδίες.


Εντυπωσιακή πραγματικά η  Χορωδία “Hector Berlioz” του Δημοτικού Ωδείου 10ου Διαμερίσματος του Παρισιού, γιατί πέρα από το γαλλικό της ρεπερτόριο με άρωμα Εντίθ Πιάφ, τραγούδησε ελληνικά τραγούδια υψηλών απαιτήσεων, τιμώντας τον ελληνικό πολιτισμό.

Οι χορωδίες  Ενηλίκων του Συλλόγου Φίλων Ωδείου «Αριστοτέλης», η παιδική χορωδία “Diapason” μαζί με το 4ο Γυμνάσιο Βέροιας, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Θεοχαρόπουλου με την Ελένη Τενεκετζόγλου στο πιάνο, απέδωσαν χειροκροτούμενες τα δικά τους κομμάτια, με πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα ιδιαίτερα τη χορωδιακή άποψη που εκφράστηκε μέσα από τις δύο παιδικές χορωδίες.

Η Εύξεινος Λέσχη Καλλιθέας- Συκεών Θεσσαλονίκης έδωσε το δικό της  άξιο παρών με τη χορωδία της η οποία στηρίχτηκε πέρα από το μελωδικό μέρος και στη δυνατή απαγγελία ποντιακών ποιημάτων.

Η δική μας πολυφωνική χορωδία, «Ηχώ Βερόης», έκανε το φινάλε της εκδήλωσης με ευρωπαϊκά τραγούδια υπό τη διεύθυνση της Νατέλα Ιτσουαΐτζε, εκπλήσσοντας συγκινητικά με το τελευταίο τραγούδι, το ποντιακό της «Τρίχας το γεφύρι», το οποίο αποδόθηκε με μουσική ευρηματικότητα και θεατρική διάσταση.

Μια βραδιά που ικανοποίησε το πολυπληθές κοινό με την ποιότητά της αλλά και ευαισθητοποίησε με τις προθέσεις της.

Πηγή: Faretra