Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Μια ιστορική μονή του Πόντου, γιορτάζει στους πρόποδες του Βερμίου

Μια ιστορική μονή του Πόντου, γιορτάζει στους πρόποδες του Βερμίου
Μια ιστορική μονή του Πόντου, γιορτάζει στους πρόποδες του Βερμίου

του Λευτέρη Ζαβλιάρη

Μπορεί το Βέρμιο να είναι γνωστό ως η τοποθεσία που βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Σουμελά, ωστόσο το καταπράσινο βουνό της Ημαθίας φιλοξενεί άλλες δύο μονές από τον μαρτυρικό Πόντο, που μπορεί να ξεριζώθηκαν, ωστόσο παραμένουν φάροι της πλούσιας παράδοσης που ήρθαν από τον Εύξεινο Πόντο.

Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερώτα, από το όρος Πυργί της Γαλίαινας του Πόντου βρέθηκε πριν 52 χρόνια στο Ροδοχώρι Νάουσας, διατηρώντας τις μνήμες και τις παραδόσεις του Πόντου.

Την Κυριακή η Μονή γιορτάζει τον Άγιο Γεώργιο, έναν από τους πιο εμβληματικούς αγίους της Ορθόδοξης Παράδοσης, που έχει δώσει το όνομα του στη συγκεκριμένη μονή.

«Είναι μια από τις κυριότερες εκδηλώσεις Μονής, καθώς δεν έχει μόνο θρησκευτικό, αλλά και εθνικό αντίκρισμα», αναφέρει στην Thessnews ο πρόεδρος του δ.σ. του Σωματείου Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα Επαμεινώνδας Φαχαντίδης.

Το Βέρμιο φιλοξενεί, εκτός από τον Άγιο Γεώργιο, την κορωνίδα του Ποντιακού Ελληνισμού, την Παναγία Σουμελά, αλλά και τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνος, καθώς πρόκειται για ένα ευρύτερο μήνυμα συνεργασία και της πολυπόθητης ενότητας του ποντιακού ελληνισμού.

Ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα έχει φυσικά ο Ιβάν Σαββίδης που έχει στηρίξει εμπράκτως τη Μονή και το έργο της και για αυτό το λόγο το Σωματείο αύριο θα βραβεύσει τον ομογενή επιχειρηματία, ενώ παράλληλα θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Γεωργίου που έχει έρθει από τον Πόντο.

Πηγή: ThessNews