Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ημερίδα για την παραδοσιακή Ποντιακή μουσική πραγματοποιείται στην Κατερίνη

Ημερίδα για την παραδοσιακή Ποντιακή μουσική πραγματοποιείται στην Κατερίνη
Ημερίδα για την παραδοσιακή Ποντιακή μουσική πραγματοποιείται στην Κατερίνη

Οι Ποντιακοί Σύλλογοι Ν. Πιερίας σε συνεργασία με τους δασκάλους εκμάθησης ποντιακών μουσικών οργάνων των αντίστοιχων συλλόγων, με χαρά ανακοινώνουν, την διοργάνωση ημερίδας για την παραδοσιακή Ποντιακή μουσική, την Κυριακή 9 Απριλίου 2017 και ώρα 7:00 μ.μ. στο συνεδριακό κέντρο ΕΚΑΒΗ στην Κατερίνη. 

Η ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε μαθητές των τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων των συλλόγων του νομού (υπαρχόντων, παλιών και νέων), χορευτών, μελών των Δ.Σ. Συλλόγων αλλά και όλων όσων ενδιαφέρονται για το θέμα (ανοιχτή στο κοινό).

Στόχος της ημερίδας είναι, να γίνει κατανοητό με πιο συγκεκριμένο τρόπο τι σημαίνει και τι είναι η παραδοσιακή μουσική, οι ιδιαιτερότητες απόδοσης των διαφορετικών περιοχών, η κατανόηση της αλλοίωσης της μουσικής μας χωρίς την γνώση και μελέτη του παλιού, η υφιστάμενη  κατάσταση και προοπτικές στο μέλλον κ.ά. Με λίγα λόγια να δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια, στους νέους και όχι μόνο,  ώστε το γνωσιακό επίπεδο και η ενασχόληση με το την ποντιακή παραδοσιακή μουσική να είναι περισσότερο κατανοητά, συνειδητά και τεκμηριωμένα.

Εισηγητές είναι δυο εξαιρετικοί επιστήμονες του Ποντιακού χώρου με πλούσιο βιογραφικό και ενεργή πορεία στα δρώμενα της Ποντιακής Παράδοσης.

Εισηγητές καθώς και οι σχετικές εισηγήσεις είναι:
- Η κα Μυροφόρα Ευσταθιάδου Δρ. Λαογραφίας με θέμα: «Παραδοσιακά ή Νεοποντιακά; Προβληματισμοί και Διλλήματα»
- Ο κ. Νίκος Μιχαηλίδης Δρ. Ανθρωπολογίας με θέμα: «Η Ποντιακή Μουσική στον 21ο αιώνα»

Μετά το πέρας της κάθε εισήγησης θα γίνει διάλογος και ερωτήσεις για σύντομη συζήτηση και διευκρινήσεις, από το κοινό που θα παρακολουθήσει.