Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Εκδήλωση με θέμα: «Το μαρτύριο του Πόντου και η διεθνής κοινή γνώμη. Θα παραμείνουμε απαθείς»;

Εκδήλωση με θέμα: «Το μαρτύριο του Πόντου και η διεθνής κοινή γνώμη. Θα παραμείνουμε απαθείς»;
Εκδήλωση με θέμα: «Το μαρτύριο του Πόντου και η διεθνής κοινή γνώμη. Θα παραμείνουμε απαθείς»;

«Το μαρτύριο του Πόντου και η διεθνής κοινή γνώμη. Θα παραμείνουμε απαθείς»; ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 9 Απριλίου 2017 στο Δημαρχείο Καστοριάς με ομιλητή τον ομ. Καθηγητή της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού Κώστα Φωτιάδη.

Τον καθηγητή προλόγισε ο Aντιδήμαρχος Πολιτισμού – Παιδείας – Προγραμματικής Ανάδειξης Παλιάς Πόλης και Εξυγίανσης Λίμνης Λεωνίδας Παπαδημητρίου.

Αμέσως μετά, πήρε τον λόγο η εκπαιδευτικός – συγγραφέας Σόνια Ευθυμιάδου – Παπασταύρου η οποία αναφέρθηκε με γλαφυρότητα στην προσωπικότητα και στο έργο του κ. Φωτιάδη τον οποίο είχε καθηγητή κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Παιδαγωγική Ακαδημία.

Ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού Κώστα Φωτιάδη ο οποίος μίλησε για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και το αντίκτυπο που είχε στη διεθνή κοινότητα.

Παρουσίασε έγγραφα υπουργείων Εξωτερικών ξένων κρατών (Γερμανίας, Γαλλίας, Αμερικής κλπ) στα οποία γινόταν αναφορά για τη Γενοκτονία που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, κατηγόρησε και το γερμανικό κράτος ως υπεύθυνο γι΄ αυτή και αιτιολόγησε την άποψή του, παρουσιάζοντας δήλωση αξιωματούχου της γερμανικής κυβέρνησης ο οποίος παραδεχόταν την υπαιτιότητα της χώρας του.


Μίλησε ακόμη και για σημαντικές παραλείψεις που έγιναν από το ελληνικό κράτος για το θέμα αυτό και κατά τα παλαιότερα χρόνια.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε ήταν τα έγγραφα που είχαν σταλεί από το υπουργείο Παιδείας το 1954 στα σχολεία με τα οποία ζητούσε από τους εκπαιδευτικούς να μην καταφέρονται εναντίον των Τούρκων όταν κάνουν αναφορές για την επανάσταση του ’21.

Αξίζει να σημειωθεί όπως είπε ο καθηγητής, ότι δυο χρόνια πριν η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν γίνει μέλη του ΝΑΤΟ.

Στην εκδήλωση η οποία διήρκησε δύο ώρες, πήρε τον λόγο και το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ποντίων Καστοριάς «ο Εύξεινος Πόντος» Γιάννης Αμαραντίδης ο οποίος μίλησε για τους αγώνες που έχει κάνει ο ίδιος με τον καθηγητή κ. Φωτιάδη αλλά και με τον πολιτικό – κοινωνιολόγο και συγγραφέα Μιχάλη Χαραλαμπίδη με στόχο την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Μίλησε επίσης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς Γιάννης Τόμου ο οποίος επίσης υπήρξε φοιτητής του κ. Φωτιάδη.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Δημοτική  Βιβλιοθήκη Καστοριάς, η Οργάνωση Ποντίων Καστοριάς «Ο Εύξεινος Πόντος» και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.