Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Μικροί και μεγάλοι συνέχισαν την Ποντιακή παράδοση με τις Αυγομαχίες στο Θρυλόριο (Φωτο)

Μικροί και μεγάλοι συνέχισαν την Ποντιακή παράδοση με τις Αυγομαχίες στο Θρυλόριο (Φωτο)
Μικροί και μεγάλοι συνέχισαν την Ποντιακή παράδοση με τις Αυγομαχίες στο Θρυλόριο (Φωτο)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι Αυγομαχίες στο Θρυλόριο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».

Συγκεκριμένα μικροί και μεγάλοι αυγομάχοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συλλόγου, συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα της πρώην Κοινότητας Θρυλορίου, τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, Δευτέρα 17 Απριλίου 2017, στις 5.30 το απόγευμα και συμμετείχαν στο διαγωνισμό τσουγκρίσματος αυγών, με 15 αυγά, αποκλειστικά κότας.

Η αναζήτηση των γερών αυγών ξεκινά, πολύ πριν το Πάσχα, ίσως και ολόκληρο χρόνο πριν. Τα κοτέτσια αναστενάζουν από τους «ειδικούς» των αυγών, οι οποίοι εκτός από το να αναγνωρίζουν τα γερά αυγά, ξέρουν και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μια κότα μπορεί να κάνει γερά αυγά (καιρικές συνθήκες, διατροφή κατάλληλη και άλλα).

Αφού εντοπιστεί η «χρυσή» κότα, παρακολουθείται στενά και τυχαίνει ιδιαίτερης περιποίησης, γιατί τα αυγά της θα φέρουν την πρωτιά στις αυγομαχίες. Και όταν τα κοτέτσια των φίλων και γνωστών εξαντληθούν τότε σειρά έχουν των γειτονικών χωριών και όχι μόνο.

Τρομάζει κανείς με το κουράγιο των αυγομάχων και την επιμονή τους στην αναζήτηση του νικητήριου αυγού. Τα δε δόντια τους είναι άξιο απορίας πως αντέχουν τόσα χτυπήματα.


Αρχικά διαγωνίστηκαν οι μεγάλοι, οι οποίοι αφού ευχήθηκαν «Χριστός Ανέστη», τσούγκρισαν τα αυγά τους εν μέσω πειραγμάτων και προκλήσεων, όπως απαιτεί το έθιμο, προσφέροντας στο κοινό που τους παρακολούθησε αγωνία, αλλά και πολύ γέλιο.

Το ενδιαφέρον όμως κορυφώθηκε με τους μικρούς διαγωνιζόμενους που ακολούθησαν,  οι οποίοι, ως άξιοι διάδοχοι, έδωσαν έναν συναρπαστικό αγώνα, γεμάτο πάθος και αγωνία.

Νικητές αναδείχθηκαν στους μεγάλους οι: 1ος Ματθαίος Αποστολίδης, 2η Ελένη Αποστολίδου, 3ος Δημήτριος Αποστολίδης, ενώ στους μικρούς οι: 1ος Λάζαρος Μακρίδης, 2ος Σάββας Νικολαϊδης, 3η Πελαγία Λαζαρίδου.

Τα έπαθλα των νικητών ήταν κύπελλα και φυσικά η δόξα του πιο γερού αυγού. Ενώ η πρώτη αποχωρήσασα Κούλα Σιδηροπούλου, έλαβε ως «βραβείο» ένα τηγάνι.

Καθοριστική ήταν, για μία ακόμη φορά, στην πραγματοποίηση του εθίμου, η συμβολή του Θεόφιλου Παπαδόπουλου, κορυφαίου «αυγομάχου».

Στις αυγομαχίες παρεβρέθηκαν η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Ναβροζίδης.