Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Ευωδίες από την πεντανόστιμη κουζίνα του Πόντου παρουσίασε η νεολαία της ΠΟΕ (Φωτο)

Ευωδίες από την πεντανόστιμη κουζίνα του Πόντου παρουσίασε η νεολαία της ΠΟΕ
Ευωδίες από την πεντανόστιμη κουζίνα του Πόντου παρουσίασε η νεολαία της ΠΟΕ

Ευωδίες από την πεντανόστιμη κουζίνα του Πόντου γέμισε ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», την Κυριακή 2 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, στον 1ο Κύκλο συζητήσεων με θέμα την ποντιακή διατροφή και με σημείο αναφοράς τον πολιτισμό του Πόντου, που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του Σ.Πο.Σ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των δράσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος την Κυριακή 2 Απριλίου 2017.

Στην ομιλία του ο κ. Θωμάς Σαββίδης, Βιολόγος Χημικός Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επικεντρώθηκε στις διατροφικές αξίες της ποντιακής κουζίνας. Έκανε αναφορά στο κλίμα του Πόντου το οποίο ήταν και η αιτία για έντονη βλάστηση. Για τον λόγο αυτό είχαν μεγάλα ζώα (αγελάδες κυρίως) και όχι μικρά (πρόβατα κτλ). Οπότε τα παράγωγα ήταν γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούσαν κατά κόρον στην κουζίνα τους. Έκανε αναφορά στο βούτυρο που είναι άκρως ελληνικό προϊόν, για τα νηστίσιμα φαγητά της Σαρακοστής καθώς και για τις τσουκνίδες και για άλλα προϊόντα που υπό άλλες συνθήκες ούτε που μπαίναμε στην διαδικασία να φάμε και πλέον τώρα πωλούνται και αγοράζονται σε υψηλές τιμές από καταστήματα γκουρμέ προϊόντων.


Μίλησε για τα προ παρασκευασμένα προϊόντα, όπως τα φύλλα ζύμης που ετοίμαζαν και αυτό έδινε μεγάλη ευκολία στην νοικοκυρά και περισσότερο χρόνο να ετοιμάσει περέκ και οτιδήποτε άλλο.Τόνισε ότι τα προψημένα φύλλα έχουν περισσότερες βιταμίνες, είναι πιο εύπεπτα και φυσικά έχουν και μεγαλύτερο χρόνο ανάλωσης. 

Η κα. Ελένη Βασιλειάδου, παραγωγός παραδοσιακών προϊόντων, αναφέρθηκε στον τρόπο μαγειρέματος των προϊόντων ενώ παρασκεύασε ζωντανά εβρεστόν και χαβίτς. Το κοινό είχε την ευκαιρία να γευτεί τα φαγητά αυτά μαζί με τον τανομένον σορβά και το χοσιάφ.