Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Ποντιακή κουζίνα, παράδοση & υγιεινή διατροφή παρουσιάστηκαν στα Σούρμενα

Ποντιακή κουζίνα, παράδοση & υγιεινή διατροφή παρουσιάστηκαν στα Σούρμενα
Ποντιακή κουζίνα, παράδοση & υγιεινή διατροφή παρουσιάστηκαν στα Σούρμενα
 
Στη μοναδική και άγνωστη κουζίνα του Πόντου πέτυχε να μυήσει τους παρευρισκόμενους η κα Ελένη Βασιλειάδου – Κυριακίδου με καταγωγή από τον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Απριλίου 2017, στο πλαίσιο των πενθήμερων εκδηλώσεων της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, αποκορύφωμα των οποίων είναι το Ταφικό Έθιμο.

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, η κα Βασιλειάδου- Κυριακίδου που ήρθε από το Ρυάκιο Κοζάνης αποκλειστικά για να μιλήσει στην εκδήλωση της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων αναφέρθηκε στη φιλοσοφία, τα υλικά και τις συνταγές μιας πολύ ενδιαφέρουσας κουζίνας με μεγάλη ιστορία.

Ποντιακή κουζίνα, παράδοση & υγιεινή διατροφή παρουσιάστηκαν στα Σούρμενα

Τα καταπληκτικά φαγητά των Ποντίων – οι διατροφικές συνήθειες των κατοίκων του Πόντου, διαμορφώθηκαν ανάλογα με την περιοχή και τα διαθέσιμα τρόφιμα, αλλά και ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες που διέφεραν αρκετά από τη μία άκρη του Πόντου στην άλλη.

Η κουζίνα πολύ πλούσια στο συνδυασμό γαλακτοκομικών και δημητριακών συμπεριλαμβάνει φοβερές λιχουδιές. Το ταν (αποβουτυρομένο γιαούρτι), το τυρομίτζ, το κρομμυδόφουστρον, τα μαυρολάχανα, τα φυλλότα, το Κινθεάτα, ο τραχανάς (Ταρχανά), η μακαρίνα (χειροποίητα ζυμαρικά) και οι σούπες με όσπρια, πλιγούρι και ζυμαρικά ήταν ο κύριος άξονας της καθημερινής διατροφής της μεσαίας αστικής, αλλά και αγροτικής τάξης.

Ποντιακή κουζίνα, παράδοση & υγιεινή διατροφή παρουσιάστηκαν στα Σούρμενα

Όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση, είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν την Ποντιακή κουζίνα μέσα από τις γνώσεις ανθρώπων που την γνωρίζουν “από πρώτο χέρι”, ρίχνοντας μια ματιά στη ραχοκοκκαλιά της και, φυσικά, να την δοκιμάσουν, με τις κυρίες της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων να βάζουν όλη τους την τέχνη.