Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Η Ποντιακή διάλεκτος ζει στην Κομοτηνή

Η Ποντιακή διάλεκτος ζει στην Κομοτηνή
Η Ποντιακή διάλεκτος ζει στην Κομοτηνή
 
του Διονύση Βοργιά

Ποτέ δεν αργά να μάθεις μια ...διάλεκτο. Πόσο μάλλον όταν εκφράζει τον πολιτισμό σου. Έτσι, για μια ακόμη χρονιά συνεχίζονται τα μαθήματα ποντιακών στην Κομοτηνή. Φυσικά, δεν απευθύνονται μόνο σε ενδιαφερόμενους με καταγωγή από τον Πόντο, αλλά και σε όποιον άλλο επιθυμεί.

Είκοσι μαθητές, συγκεντρώνονται κάθε Τετάρτη 19:30 με 21:30, στο πρώην σχολείο Θηλέων Κομοτηνής, και ...καλατσεύουν ποντιακά, υπό την καθοδήγηση της Χρύσας Μαυρίδου. Η εκπαιδεύτρια χαίρεται που τα μαθήματα έχουν κάθε χρόνο και μεγαλύτερη απήχηση, παρότι δεν υπάρχει κάποιου είδους στήριξη από το υπουργείο Παιδείας. Απεναντίας, ο δήμος Κομοτηνής έχει παραχωρήσει τον χώρο, προκειμένου να διεξάγονται ακώλυτα τα μαθήματα.

«Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών περίμενε ότι θα εντασσόταν στην προσπάθεια και το υπουργείο. Δυστυχώς, δεν έγινε κάτι σχετικό, αλλά εμείς δεν απογοητευτήκαμε και συνεχίζουμε να κάνουμε τα μαθήματα εθελοντικά», μας ενημερώνει η εκπαιδεύτρια Χρύσα Μαυρίδου για την προσπάθεια, τονίζοντας ότι «περνάμε εξαιρετικά! Είμαστε γύρω στα είκοσι άτομα που έρχονται τακτικά, έχουμε και παλιούς και μαθητές που ήρθαν φέτος».

Η Ποντιακή διάλεκτος ζει στην Κομοτηνή

Τα μαθήματα μπορεί να έχουν ως αφετηρία τη διδασκαλία της ποντιακής, όμως με αφετηρία τη γλώσσα διδάσκεται και ...πολιτισμός, ιστορία, λαογραφία. «Τα μαθήματα δεν περιορίζονται στο να διδάσκουμε τη διάλεκτο, αλλά αποτελούν την αφετηρία ώστε να διδάσκουμε και να θυμόμαστε την ιστορία και τη λαογραφία του ποντιακού Ελληνισμού. Για παράδειγμα, φέτος κάθε μήνα εξηγούμε τα λαογραφικά στοιχεία κι έχουμε δει την ιστορία της Σινώπης του Πόντου. Επίσης έχουμε μιλήσει για τις παροιμίες, τα ήθη και τα έθιμα, και φυσικά πραγματοποιήσαμε όλα τα πασχαλιάτικα έθιμα του ποντιακού Ελληνισμού», συνεχίζει η Χρύσα Μαυρίδου σχετικά με το περιεχόμενο των μαθημάτων, τα οποία φαίνεται ότι έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις Ποντίων και μη. «Μερικοί από τους μαθητές μας δεν είναι Πόντιοι, αλλά Θρακιώτες, όμως αγαπούν τον ποντιακό πολιτισμό και χαίρονται να μαθαίνουν την ποντιακή διάλεκτο», επιβεβαιώνει η εκπαιδεύτρια.

Το τι σημαίνει για την ίδια η διάλεκτος είναι μια απάντηση ...καρδιάς. «Για εμάς τους Ποντίους η διάλεκτός μας είναι θέμα ...ταυτότητας. Την κρατάμε ζωντανή και μαζί της διασώζουμε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας μας και τις μνήμες μας από το παρελθόν. Η γλώσσα είναι πολύ ισχυρό στοιχείο σε κάθε λαό. Αν χαθεί, χάνεται μαζί της κι ένα πολιτιστικό μας κομμάτι. Παλιότερα τα παιδιά μας τρώγανε ξύλο, αν μιλούσαν ποντιακά στα σχολεία. Πλέον όμως έχουμε καταφέρει να παραμένει ζωντανή. Ο κόσμος έχει ανάγκη να παραμένει σε επαφή με τις ρίζες του, και η διάλεκτος αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας», λέει ανακαλώντας το παρελθόν.

Η Ποντιακή διάλεκτος ζει στην Κομοτηνή

Παράλληλα η διδασκαλία έχει σημασία και για ανθρώπους που δεν έχουν καμία ρίζα από τον Πόντο. «Για όσους δεν είναι Πόντιοι, μας πλησιάζουν γιατί η διάλεκτος έχει ρίζες στην αρχαία ελληνική και αγαπούν τον ποντιακό ελληνισμό, γιατί τους ...φέρνουν κοντά μας τα χαρακτηριστικά του: ο δυναμισμός, η φιλοξενία, η επαφή μας με την ιστορία», προσθέτει.

Φυσικά, αφετηρία όλων είναι η ...διασκέδαση. Έτσι, οι μαθητές ζήτησαν από την Χρύσα Μαυρίδου να γίνει ένα «έκτακτο» μάθημα μέσα στις σχολικές διακοπές του Πάσχα. Εκείνη φυσικά και δέχθηκε, επιφυλάσσοντας μια έκπληξη προς όλους, τις παραδοσιακές αυγομαχίες. «Πιστοί στην ώρα μας, συγκεντρωθήκαμε, κάναμε το μάθημά μας και το συνδυάσαμε με ...αυγομαχίες. Νικήτρια αναδείχθηκε η Δήμητρα Σιδηροπούλου και κέρδισε δώρο ένα τηγανάκι, δωρεά της Πελαγίας Μεμεκίδου», καταλήγει η κα. Μαυρίδου.

Πηγή: Χρόνος