Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Η Ποντιακή παράδοση συνεχίζεται με τις Αυγομαχίες στο Θρυλόριο

Η Ποντιακή παράδοση συνεχίζεται με τις Αυγομαχίες στο Θρυλόριο
Η Ποντιακή παράδοση συνεχίζεται με τις Αυγομαχίες στο Θρυλόριο

της Μαρίας Νικολάου

Το τσούγκρισμα των αβγών στο Θρυλόριο της Ροδόπης δεν είναι απλή υπόθεση. Έθιμο που εκτός από τον συμβολισμό της ανάστασης του Χριστού δίνει και ιδιαίτερη αίγλη στον νικητή των αυγομαχιών που κάθε χρόνο, τα τελευταία 16 χρόνια τηρείται πιστά. «Το αυγό εξασφάλιζε δόξα στον νικητή» δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου η Κερασούντα και το Γαρς, κα Χρύσα Μαυρίδου σημειώνοντας ότι στον Πόντο την πρώτη μέρα του Πάσχα «εντούν’ ναν», δηλαδή τσούγκριζαν μόνο τη μύτη του αβγού, ενώ τις επόμενες μέρες και τον πάτο.

Μερικοί προσπαθούσαν να εξαπατήσουν τους άλλους με αβγά που έψηναν την μύτη τους πάνω στη στάχτη, ώστε να γίνει γερή. Άλλοι πάλι έκαναν μια μικρή τρύπα στο ωμό αβγό, το άδειαζαν και μετά έβαζαν μέσα πίσσα έτσι το αβγό γινόταν γοτζ, δηλαδή, δυνατό. Υπήρχαν κι εκείνοι που χρησιμοποιούσαν αβγά ταϊγανας δηλαδή, φραγκόκοτας. Οι πεπειραμένοι όμως χτυπώντας στα δόντια τα αβγά ξεχώριζαν εύκολα το δυνατό αβγό. Η αναζήτηση του πιο γερού αυγού ξεκινούσε καιρό πριν τις αυγομαχίες κάτι που γίνεται ακόμη και σήμερα από τους επίδοξους «αυγομάχους».

Τα λαμπροημερα, δηλαδή τις μέρες που μεσολαβούν από τη μέρα του Πάσχα ως την Ανάληψη, οι σύγχρονοι «αυγομάχοι» σε κάθε ποντιακό οικισμό της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης <> , στις αυγομαχίες που διοργανώνονται παίρνουν από ένα αβγό μιας σειράς και τσουγκρίζουν. Νικητής αναδεικνύεται αυτός που μένει το γερό αυγό του άθικτο.

«Σημασία είχε να ακουστεί ότι έσπασες τα αυγά των υπολοίπων» δηλώνει η κα Μαυρίδου αποκαλύπτοντας ότι ακόμη και σήμερα συμβαίνει αυτό, καθώς η δόξα είναι μεγάλη, και το όνομα του νικητή συζητείται στα ποντιακά σπίτια και στα καφενεία του χωριού. Το ραντεβού στο Θρυλόριο της Ροδόπης δίνεται δεύτερη ημέρα του Πάσχα, στις πέντε και μισή το απόγευμα, με 15 άσπρα αυγά στο καλάθι, αυγά κοτάς, μικροί και μεγάλοι αυγομάχοι τσουγκρίζουν και τηρούν την ποντιακή παράδοση…

Πηγή: ΕΡΤ