Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Από τις Σάπες στη Θεσσαλονίκη, για Ποντιακό χορό!

Από τις Σάπες στη Θεσσαλονίκη, για Ποντιακό χορό!
Από τις Σάπες στη Θεσσαλονίκη, για Ποντιακό χορό!

του Διονύση Βοργιά

Ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών "Τα Κασσιτερά", συμμετείχε με χορευτική ομάδα στο 35ο Φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Χορευτικός Όμιλος Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Δευτέρας 27 Μαρτίου, το αμφιθέατρο και η αίθουσα των εστιών, γέμισε από μουσικές του Πόντου και της Καππαδοκίας, με τον κόσμο να απολαμβάνει μια ημέρα από τον πολιτισμό των αλησμόνητων πατρίδων.

Ο Σύλλογος των Σαπών παρουσίασε χορούς από την περιοχή της Νικόπολης, όπως τους έχει καταγράψει από αρχειακό υλικό και επιτόπια έρευνα, από ανθρώπους πρώτης και δεύτερης γενιάς στα Κασσιτερά και στις Σάπες. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων των Κασσιτερών, έλκουν την καταγωγή τους από τα χωριά Λίτσασα και Κεϊλίκα της Νικοπόλεως, έζησαν στα Κασσιτέρα από την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι και τον εμφύλιο, όπου στην περίοδο αυτή (1946-1949) άφησαν τα Κασσιτερά και κατέβηκαν στις Σάπες.

Την παρουσίαση των χορών έκανε ο χοροδιδάσκαλος και ερευνητής ποντιακού πολιτισμού Στέλιος Νικολάου, ο οποίος παρουσίασε και το έργο του συλλόγου. Επίσης η Μαρία Διαμαντίδου, ερευνήτρια ποντιακού πολιτισμού, παρέθεσε εισήγηση για τη Νικόπολη, το γλωσσικό ιδίωμα και τις φορεσιές.

Φυσικά, χορός χωρίς μουσική …δεν γίνεται, και την τελευταία επιμελήθηκαν οι Δημήτρης Κενανίδης και Φάνης Μεγαλόπουλος, που με την παραδοσιακή λύρα έδωσαν χρώμα στην εκδήλωση. Μετά το τέλος της παρουσίασης των χορευτικών στήθηκε ένα γνήσιο παραδοσιακό γλέντι που άρχισε με μουσικές της Καππαδοκίας και συνέχισε με χορούς του Πόντου με τον Γιώργο Πουλαντσακλή στη λύρα και τον κεμανέ, τον Γιώργο Ψωμιάδη στο νταούλι και στο τραγούδι την Μελίνα Χατζηκαμάνου, όπου ξεσήκωσαν κυριολεκτικά τις νέες και τους νέους χορεύοντας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ σύσσωμοι βρέθηκαν εκεί και οι φοιτητές από το σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης.


Εβδομαδιαίο Φεστιβάλ

Το φεστιβάλ είναι γνωστό πανελληνίως και εβδομαδιαίο. Κατά τη διάρκειά του παρουσιάζονται χοροί από όλη την Ελλάδα! Συγκεκριμένα, ξεκίνησε την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017, με χορούς και τραγούδια από την Ήπειρο, την Δευτέρα Πόντο και Καππαδοκία, την Τρίτη Θεσσαλία. Την Τετάρτη παρουσιάστηκε «Λασίθι μου καλό τοπίο με τα περίχωρά σου», και σήμερα Πέμπτη παρουσιάζεται …Θράκη! Την Παρασκευή Μακεδονία, το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 Νησιά και την Κυριακή τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων παρουσιάζεται το α’ τμήμα της χορευτικής ομάδας φοιτητικών εστιών Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα «πλούσιο» φεστιβάλ γεμάτο χορό και παράδοση, το οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1979 από μια παρέα φοιτητών, ενοίκων των φοιτητικών εστιών, με διαφορετική καταγωγή αλλά με κοινή την αγάπη για τον τόπο τους και την παράδοση. Οι φοιτητές, παρακινούμενοι από την παντελή έλλειψη πολιτιστικών ομάδων και δραστηριοτήτων στις εστίες, δημιούργησαν τη Χορευτική Ομάδα Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης.

Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά»

Ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά» ιδρύθηκε το 1992, με σκοπό να διασώσει και να διασπείρει την πλούσια ποντιακή παράδοση. Στα πλαίσια αυτού του στόχου, όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του, προσπαθεί με κάθε μέσο να συγκεντρώσει αρχειακό υλικό και να καταγράψει κάθε παραδοσιακό στοιχείο με αναφορά στον Πόντο. Ένας άξονας καταγραφής είναι και το κομμάτι του χορού.

Πηγή: Χρόνος