Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Οι αυγομαχίες και το ταφικό έθιμο των Ποντίων

Οι αυγομαχίες και το ταφικό έθιμο των Ποντίων
Οι αυγομαχίες και το ταφικό έθιμο των Ποντίων

της Δέσποινας Αμαραντίδου

Διαγωνισμό τσουγκρίσματος αβγών διοργανώνει την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, Δευτέρα 17 Απριλίου 2017, στα Αλωνάκια Κοζάνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, πιστός στο καθιερωμένο ραντεβού με την παράδοση. Στον διαγωνισμό που πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στα Αλωνάκια Κοζάνης, λαμβάνουν μέρος παιδιά και ενήλικες αφού δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και λίγο πριν την έναρξη του αγώνα, για το πιο γερό αβγό. Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει με 10 αυγά κότας, στον αγώνα που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα και λάβει χώρα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Σα ταφεία

Το πρωί της ίδιας ημέρας στα Αλωνάκια, θα πραγματοποιηθεί το ταφικό έθιμο, όπου  όλοι οι κάτοικοι του χωριού θα συναντηθούν στα νεκροταφεία, μικροί και μεγάλοι για να μεταφέρουν τον Αναστάσιμο μήνυμα στους δικούς τους ανθρώπους που έφυγαν από την ζωή, προσφέροντας γλυκά και παραδοσιακά εδέσματα, τσουρέκια και αυγά στους παρευρισκομένους. Πρόκειται για ένα έθιμο του Πάσχα, που συναντάται σε χωριά κυρίως προσφυγικής καταγωγής, που εδώ και πολλά χρόνια τελούν με ιδιαίτερο σεβασμό στην παράδοση, καθώς για τους πόντιους αποτελεί μέρα Ανάστασης και με αυτόν τον τρόπο τιμούν τους νεκρούς τους.

Το ταφικό έθιμο στο Πρωτοχώρι

Το ταφικό έθιμο πραγματοποιείται και στο Πρωτοχώρι  Κοζάνης, ανελλιπώς κάθε χρόνο την Δεύτερη ημέρα του Πάσχα, με την συμμετοχή των κατοίκων του χωριού αλλά και των ξενιτεμένων. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων τα παλιότερα χρόνια, μετά την Θεία Λειτουργία, μεταφερόταν μικροί και μεγάλοι στα νεκροταφεία του χωριού, όπου ο ιερέας τελούσε τρισάγιο σε κάθε τάφο ξεχωριστά, στην συνέχεια, στρωνόταν  ένα τραπέζι όπου τοποθετούσαν τα τρόφιμα που έφερναν μαζί τους οι γυναίκες και ακολουθούσε τραγούδι και χορός. Ήταν ένας τρόπος επικοινωνίας με τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έφυγαν από την ζωή.

Πηγή: ΕΡΤ