Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Π. Θεοδωρίδης: το δρώμενο των Μωμόγερων συγκινεί και οφείλουμε να το προστατέψουμε

Π. Θεοδωρίδης: το δρώμενο των Μωμόγερων συγκινεί και οφείλουμε να το προστατέψουμε
Π. Θεοδωρίδης: το δρώμενο των Μωμόγερων συγκινεί και οφείλουμε να το προστατέψουμε

Προσκεκλημένος του Ποντιακού Συλλόγου Νέας Υόρκης «Κομνηνοί» και του Ποντιακού Συλλόγου Μόντρεαλ «Εύξεινος Πόντος», ήταν ο γνωστός Πόντιος τραγουδιστής Παναγιώτης Θεοδωρίδης, συμμετέχοντας στους ετησίους χορούς, στις 4 και 11 Μαρτίου αντίστοιχα.

Ο ίδιος μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα για το ταξίδι του, λέγοντας ότι νοιώθει ιδιαίτερα περήφανος ταξιδεύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, βλέποντας ακμαίο τον ελληνικό πολιτισμό και Έλληνες που διακρίνονται σε πολλούς τομείς. «Αυτοί οι άνθρωποι δείχνουν τον δρόμο ότι το dna μας είναι πολύ ισχυρό και αποκλείεται να πάψουμε να είμαστε δημιουργικοί και πως εδώ στην πατρίδας μας, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις περισσότερες δυσκολίες με την εργατικότητα και την επιμονή μας», είπε με νόημα. Επίσης, μίλησε για την ελπίδα του ποντιακού ελληνισμού που συνεχώς ανθεί. «Το να βλέπεις έναν νέο στα ποντιακά χωριά της Κοζάνης να ασχολείται με τα κοινά των ποντίων δεν σου προξενεί έκπληξη, είναι μια φυσική συνέχεια. Το ό,τι βλέπεις στην Αμερική και τον Καναδά νέους ανθρώπους που καλά – καλά δεν μπορούν να μιλήσουν την ελληνική γλώσσα, να έχουν τόσο πολύ τον Πόντο μέσα τους, είναι συγκινητικό. Βλέπεις την ανάγκη στα παιδιά αυτά να βρουν τις ρίζες τους», σημείωσε με συγκίνηση. Επεσήμανε ότι τα νέα αυτά παιδιά του απόδημου ποντιακού ελληνισμού παλεύουν για τη μετάδοση του πολιτισμού τους.

Τα συναισθήματα του να βλέπεις γεμάτες από κόσμο αίθουσες στο Μόντρεαλ και τον Καναδά να χορεύουν υπό τους ήχους της Ποντιακής λύρας, δεν περιγράφονται, λέει συγκινημένος ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης. «Μπροστάρηδες σε όλα αυτά είναι κοζανίτες, όπως ο πρόεδρος της Παμποντιακής ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης, είναι Κοζανίτης, από την Εξοχή Κοζάνης. Επίσης, στην Αυστραλία και αλλού», σημείωσε επίσης, λέγοντας ότι οι κοζανίτες είναι μπροστάρηδες στα κοινά των ποντίων στον απόδημο ελληνισμό.

Οι σκέψεις του ίδιου για μελλοντικές συνεργασίες και ευκαιρίες είναι πολλές, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα των ευκαιριών, που θα δώσει κάτι φρέσκο σε ένα νέο δημιουργό, που αποκομίζει πολλές εμπειρίες από το ταξίδι του εκεί. Μίλησε για τη συμμετοχή του σε τριήμερο φεστιβάλ στις εκδηλώσεις του ιδρύματος Παναγίας Σουμελά στο New Jersey. Επίσης, υπάρχουν οι σκέψεις να ετοιμαστεί μια μουσικο – θεατρική παράσταση με σημείο αναφοράς τον Ποντιακό ελληνισμό. Ο ίδιος έφερε το παράδειγμα των Αρμένιων και την προσπάθειά τους στην αναγνώριση της αρμένικης γενοκτονίας, ζητώντας κάτι παρόμοιο να γίνει και στην περίπτωση του ποντιακού ελληνισμού.

Για τους Μωμόγερους

Κληθείς να σχολιάσει την παρουσίαση του δρώμενου των Μωμόγερων στο γυμναστήριο Λευκόβρυσης, λίγο διάστημα μετά την ένταξη του εθίμου στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης σχολίασε πως δεν ήταν στην Ελλάδα, αλλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε. «Σε τέτοια ζητήματα να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Δεν μπορεί ένα γεγονός που θέλεις να το μυθοποιήσεις, δεν μπορείς να το απομυθοποιήσεις με τα αποτελέσματα της όποιας προσπάθειας. Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε, αφού υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να στηρίξουν το έθιμο, το οποίο λαμβάνει χώρα την περίοδο του δωδεκαημέρου, οπότε του χρόνου μπορεί να αποκατασταθεί αυτή η άσχημη εικόνα. Είναι ένα εντυπωσιακό, διαδραστικό έθιμο που εξακολουθεί να συγκινεί, αλλά οφείλουμε να το προστατέψουμε».