Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Νέο βιβλίο για τη Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Νέο βιβλίο για τη Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία
Νέο βιβλίο για τη Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

του Δημήτρη Τσάκα

Το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ) με έδρα το Σικάγο εξέδωσε το έκτο κατά σειρά βιβλίο για τη Γενοκτονία του Ελλήνων της Μικράς Ασίας, Πόντου και Ανατολικής Θράκης καθώς και των Αρμενίων και Ασσυρίων.

Πρόκειται για το βιβλίο «Η Γενοκτονία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων, 1913-1923» το οποίο περιλαμβάνει τις εισηγήσεις της «Διεθνούς Συνόδου για τις Οθωμανικές Τουρκικές Γενοκτονίες των Χριστιανών της Ανατολίας», η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ολοκαυτώματος του Ιλινόις, τον Μάιο του 2013. Το εν λόγω συνέδριο ήταν το πρώτο χωρίς τον Δρα Χάρη Ψωμιάδη, τον οραματιστή, στυλοβάτη και ευεργέτη του εν λόγω Κέντρου.

Το βιβλίο επιμελήθηκε ο εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ζόρυαν για τη Γενοκτονία, George N. Shirinian, εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο «BerghahnBooks» και είναι ένα από τα πρώτα βιβλία για το έτος 2017.

 Ο πρόεδρος του Κέντρου Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, κ. Γιώργος Μαυρόπουλος, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκδοση του βιβλίου και την ευγνωμοσύνη για τους εισηγητές, για τον κ. Συρίνιαν και τους ακαδημαϊκούς που επιμελήθηκαν τις εισηγήσεις και προσφέρουν στον αναγνώστη και στους ιστοριοδίφες του μέλλοντος τη δυνατότητα να αντιληφθούν ότι «τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν καταστροφικά για όλες τις μη τουρκικές, μη μουσουλμανικές μειονότητες».

Παράλληλα, τόνισε ότι το νέο βιβλίο αποδεικνύει ότι η Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων διαπράχτηκε την ίδια χρονική περίοδο και υπενθυμίζει ότι ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι και θα πρέπει να είναι κοινός.

Νέο βιβλίο για τη Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Ο κ. Μαυρόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για όλους όσοι συνέβαλαν και προσέφεραν τον οβολό τους για την έκδοση του βιβλίου και είπε ότι «το βιβλίο κυκλοφόρησε την εβδομάδα που η Ομογένεια γιόρταζε την 196η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας».

Υπογράμμισε ακόμη, ότι ανήμερα της εθνικής μας εορτής στην Ποντιακή Λέσχη στην Αστόρια ο Ιβάν Σαββίδης ανακοίνωσε τη δωρεά $50.000 εκ μέρους του Ιδρύματος της Οικογένειάς του για τη συνέχιση του ερευνητικού έργου για τη μελέτη της Ιστορίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και τη μεγάλη του πολιτιστική προσφορά, καθώς και τα γεγονότα πριν και μετά την εξόντωση από τις πατρογονικές του εστίες.

Η δωρεά αυτή, όπως είπε ο κ. Μαυρόπουλος, είναι η μεγαλύτερη που έχει λάβει μέχρι στιγμής το Κέντρο και έρχεται να επιβραβεύσει και να ενισχύσει το έργο του.

Αναφερόμενος στη Γενοκτονία, ο κ. Μαυρόπουλος επεσήμανε ότι από το 1913 έως το 1923, οι ηγέτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτόπισαν, δολοφόνησαν ή με άλλους τρόπους κατεδίωξαν έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανδρών, γυναικών και παιδιών σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν μία «Τουρκία για τους Τούρκους», δημιουργώντας ένα σύγχρονο προηγούμενο για το πώς ένα καθεστώς μπορεί να εφαρμόσει μια γενοκτονία εναντίον των ίδιων των πολιτών της για την επιδίωξη πολιτικών στόχων, ενώ ταυτόχρονα να διαφύγουν της προσοχής της κοινής γνώμης σε μεγάλο βαθμό.

Παρότι αυτή η κτηνώδης ιστορία είναι περισσότερο γνωστή μέσω της Αρμενικής Γενοκτονίας, πολύ λίγοι σήμερα μπορούν να εκτιμήσουν το μέγεθος με το οποίο η μοίρα των Ασσυρίων και των Ελλήνων υπηκόων συνδέεται με αυτή των Αρμενίων.

Νέο βιβλίο για τη Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Και επικαλέστηκε τη δήλωση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, Χένρι Μοργκεντάου, ο οποίος είχε πει:«Οι Αρμένιοι δεν ήταν οι μόνοι υπήκοοι στην Τουρκία, οι οποίοι υπέφεραν από αυτήν την πολιτική της επιδίωξης, δηλαδή μιας Τουρκίας αποκλειστικά χώρας των Τούρκων. Την ιστορία την οποία είπα για τους Αρμένιους θα μπορούσα επίσης να την πω με μικρές βέβαια διαφοροποιήσεις για τους Έλληνες και τους Σύριους. Βέβαια, οι Έλληνες ήταν τα πρώτα θύματα αυτής της εθνοποιητικής ιδέας… Στ’ αλήθεια, ο Μπεντρί Μπέης, ο αρχηγός της Αστυνομίας στο νομό της Κωνσταντινούπολης, ο ίδιος, ήταν αυτός ο οποίος είπε σε έναν από τους γραμματείς μου ότι οι Τούρκοι είχαν διώξει τους Έλληνες τόσο επιτυχημένα ώστε αποφάσισαν να εφαρμόσουν την ίδια μέθοδο και για όλες τις άλλες φυλές στην Αυτοκρατορία».

«Μελετώντας τις γενοκτονίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μπορεί να βοηθηθούμε ώστε να συσχετίσουμε και να κατανοήσουμε τη βάση της ταυτότητας της σύγχρονης βίας στην περιοχή σήμερα και να μας προσφερθεί η γνώση το πώς να την αναγνωρίσουμε και να αποφύγουμε σήμερα ή στο μέλλον τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην τρόπο διάθεσης του βιβλίου ο κ. Μαυρόπουλος επεσήμανε: «Το βιβλίο αυτό θα εισαχθεί σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες και θα διανεμηθεί σε πολιτικούς και ιστορικούς ώστε να γίνει γνωστότερη η ιστορία και καταστροφή του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, Πόντου και Ανατολικής Θράκης».

«Είναι ένας από τους στόχους μας που καθορίσαμε στο πρώτο Ακαδημαϊκό Συνέδριο που συμμετείχε ο αείμνηστος εμπνευστής μας Δρ. Χάρης Ψωμιάδης. Συνεχίζουμε το έργο που μας ανέθεσε», κατέληξε.