Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Λιλιπούτειοι αυγομάχοι έλαβαν μέρος στις Ποντιακές αυγομαχίες! (Φωτο - Video)

Λιλιπούτειοι αυγομάχοι έλαβαν μέρος στις Ποντιακές αυγομαχίες!
Λιλιπούτειοι αυγομάχοι έλαβαν μέρος στις Ποντιακές αυγομαχίες!

του Διονύση Βοργιά

Ακόμη δε βγήκαν απ' τα ...αυγά τους και 'γίναν ...αυγομάχοι! Εικοσιδύο λιλιπούτειοι μαθητές νηπιαγωγείων, με χαμόγελα ως τα αφτιά, με δέκα αυγά ο καθένας, μονομάχησαν για τον τίτλο του ...σπουδαιότερου αυγομάχου της Ροδόπης!

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, δια του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», στο πλαίσιο της ένταξης των εθίμων στη εκπαίδευση, διοργάνωσαν τις 2ες Αυγομαχίες Προσχολικής Αγωγής στις οποίες συμμετείχαν τα Νηπιαγωγεία 1ο, 2ο, 3ο, 5ο, 6ο, 9ο, 11ο, 13ο, 15ο Κομοτηνής, Νηπιαγωγείο Θρυλορίου και Νηπιαγωγείο Κοσμίου.

Πρόκειται για την αναβίωση του πασχαλινού ποντιακού εθίμου των «Αυγομαχιών», δηλαδή για έναν διαγωνισμό τσουγκρίσματος αυγών. Μετά την πραγματοποίηση των προκριματικών «Αυγομαχιών» στα προαναφερθέντα Νηπιαγωγεία, διεξήχθησαν οι τελικοί αγώνες των «Αυγομαχιών»  την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 και ώρα 10:30, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, όπου έλαβαν μέρος οι νικητές μαθητές/τριες κάθε νηπιαγωγείου.

Οι αγώνες φιλοξενήθηκαν στο 3ο νηπιαγωγείο Κομοτηνής. Εκεί, ένα-ένα τα σχολεία μπήκαν στον ...αγωνιστικό χώρο. Νηπιαγωγείο Κοσμίου και 15ο Κομοτηνής έκλεψαν τις εντυπώσεις, καθώς οι "οπαδοί" τους έφεραν και ...πανό! Τελικά αποφύγαμε τα ...επεισόδια, αφού όλοι οι μαθητές χειροκρότησαν όλα τα σχολεία, αποδεικνύοντας την ευγενή άμιλλα στην αυγομαχία.

Οι αυγομάχοι πήραν θέση, πίσω από δέκα αυγά έκαστος. Όχι βαμμένα, για να μην υπάρξουν ζαβολιές. Κάθε αυγό πέρασε το απαραίτητο ...αντιντόπινγκ έλεγχο, για να τηρηθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. Οι εικοσιδύο αυγομάχοι απέδειξαν πως η νέα γενιά παλεύει με το "σπαθί" της, καθώς κανένας αυγό δε βρέθηκε ντοπαρισμένο!


Προφανώς, όλα τα παραπάνω εκτυλίχθηκαν σε κλίμα γέλιου, με τους γονείς να φωτογραφίζουν τα παιδιά τους, κι εμάς να κοιτάζουμε εναγωνίως καθώς ο διαγωνισμός εξελισσόταν, τα αυγά μειώνονταν, και οι περίτεχνοι αυγομάχοι ξεχώριζαν. 

"Έχουμε εισάγει αυτό το όμορφο έθιμο στις σχολικές μας δραστηριότητες. Το ενδιαφέρον των παιδιών είναι μεγάλο και τα χαμόγελο έκδηλα του ενθουσιασμού", μας λέει ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης.

Εκεί και η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου "Η Κερασούντα και το Γαρς" Χρύσα Μαυρίδου, χαρούμενη για τη νέα γενιά. "Όνειρό μας ήταν τα έθιμά μας και ο πολιτισμός μας να περνούν μέσα από τη σχολική διαδικασία! Πέρσι με πέντε νηπιαγωγεία κάναμε την αρχή, φέτος με ακόμη περισσότερα καταγράψαμε μεγάλο ενθουσιασμό από παιδιά και γονείς. Ο σύλλογός μας χρόνια αναβιώνει τις αυγομαχίες", η οποία μας ενημερώνει και για τις ερχόμενες δράσεις του συλλόγου, όπως το πλάσιμο των ποντιακών κουλουριών το Σάββατο, τα παραδοσιακά κάλαντα την Κυριακή των Βαΐων, τις αυγομαχίες τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα, μέχρι και τις ...περιφερειακές αυγομαχίες που διεξάγονται για πρώτη φορά σε πόλη και, συγκεκριμένα, στη Δράμα στις 30 Απριλίου. Τέλος, ανέδειξε και τη συμμετοχή του συλλόγου στο παιδικό-εφηβικό φεστιβάλ χορού, που διοργανώνει ο σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων ΑΜ-Θ στην Καβάλα.

Για την ...ιστορία, η "Επιτροπή Αυγομάχων" που διεξήγαγε τις «Αυγομαχίες» απαρτίζονταν από τους Θεόφιλο Παπαδόπουλο και Δημήτριο Αποστολίδη. Τα έπαθλα για τους τρεις πρώτους νικητές ήταν κύπελλα, χορηγία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετείχαν στους τελικούς αγώνες βραβεύθηκαν με μετάλλια, χορηγία της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κομοτηνής, ενώ σε όλα τα παιδιά δόθηκε τιμητικός έπαινος από τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.


Συμμετείχαν οι:
- Χάρης Πασμακλής (1ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής)
- Νικόλαος Νικολαΐδης, Ιωάννα Πετρακοπούλου, Αχιλλέας Βιβικίδης (2ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής)
- Κοσμάς Παρασκευαΐδης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνα Λαζαρίδου (3ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής)
- Νεβά Δεδέ Μουσταφά, Ιωάννης Χηράκης (5ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής)
- Δημήτριος Σωτηριάδης (6ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής)
- Στέφανος Γρηγοριάδης, Αλέξιος Σταφορίδης (9ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής)
- Ευάγγελος Κλεισιάρης, Γεωργία Καραγιαννίδου (11ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής)
- Ζωή Τσορπίδη, Παναγιώτης Στρουμπής, Βασιλική Κουρίδου (13ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής)
- Χρύσα Πουλιανίτη, Εμίν Αλτού Αλή (15ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής)
- Δήμος Καραπαναγιώτης (Νηπιαγωγείο Κοσμίου)
- Αλέξανδρος Λαζαρίδης  (Νηπιαγωγείο Θρυλορίου)

Διακρίθηκα οι:
- 1η θέση: Νικόλαος Νικολαΐδης  (2ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής)
- 2η θέση:  Αλέξανδρος Λαζαρίδης (Νηπιαγωγείο Θρυλορίου)
- 3η θέση: Ιωάννα Πετρακοπούλου (2ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής)

Πηγή: Χρόνος