Σάββατο 20 Μαΐου 2017

«Η Κεφαλλονιά τιμά την 19η Μαΐου» - Χορεύουμε, Αντιστεκόμαστε... Απ' Ανατολή σε δύση

«Η Κεφαλλονιά τιμά την 19η Μαΐου» - Χορεύουμε, Αντιστεκόμαστε... Απ' Ανατολή σε δύση
«Η Κεφαλλονιά τιμά την 19η Μαΐου» - Χορεύουμε, Αντιστεκόμαστε... Απ' Ανατολή σε δύση

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 19 Μαΐου, οι απανταχού ποντιακοί σύλλογοι ανά την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, τιμούν με επετειακές εκδηλώσεις την ημέρα μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας. Μίας τραγικής σελίδας της σχετικά πρόσφατης ελληνικής, αλλά και παγκόσμιας ιστορίας, καταλήγοντας στον θάνατο 353.000  συμπατριωτών μας και την εξορία άλλων τόσων από τα πατρογονικά τους εδάφη. Το παραδειγματικά αξιοθαύμαστο είναι πως φέτος ένας πολιτιστικός σύλλογος, μη ποντιακός, που εδρεύει μάλιστα σε κάποιο από τα νησιά του Ιονίου, και συγκεκριμένα στην Κεφαλλονιά, διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των γενοκτονημένων θυμάτων του κεμαλισμού.

Ειδικότερα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλονιάς και Ιθάκης "Ιόνιος Πνοή" σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων - Περιφερειακή ενότητα Κεφαλλονιάς και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Κεφαλλονιάς, πραγματοποιούν το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 και ώρα 9 μ.μ. επετειακή μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου με τίτλο: "Χορεύουμε, Αντιστεκόμαστε... Απ' Ανατολή σε δύση".

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό.

Η παράσταση του Συλλόγου εντάσσεται στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και στο επίσημο πρόγραμμα του Εορτασμού της 153ης Επετείου της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα. Θα παρουσιασθούν ποντιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου «Ιόνιος Πνοή» υπό τη διδασκαλική καθοδήγηση του κ. Νίκου Ζουρνατζίδη, ενώ θα συμμετάσχει και θα συμπράξει χορευτικά ο Χορευτικός Όμιλος Ποντίων "Σέρρα". Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι πραγματικά αξιέπαινες, αφού συμβάλλουν στη γνωστοποίηση της ιστορίας του πολύπαθου αυτού κομματιού του ελληνισμού στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, κάτι το οποίο ευελπιστούμε να αποτελέσει το εφαλτήριο για παρόμοιες μελλοντικές δράσεις. Τέλος, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως ένας μη ποντιακός σύλλογος ο οποίος εκφράζει μία διαφορετική εθνοτοπική παράδοση, σέβεται την ποντιακή ιστορία και παράδοση, σε αντίθεση με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο, ο οποίος ταλανίζεται από τον διχασμό.