Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Τα 50χρονα του γιόρτασε ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή λύρα»

Τα 50χρονα του γιόρτασε ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή λύρα»
Τα 50χρονα του γιόρτασε ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Ποντιακή λύρα»

Διήμερες επετειακές εκδηλώσεις με γενικό τίτλο «50 χρόνια… ταξιδεύοντας στον Πόντο της ψυχής και της σκέψης», πραγματοποίησε ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου, σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημαρχείου Χαϊδαρίου.

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του συλλόγου πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Χαϊδαρίου, η υποδοχή του Τιμίου Σταυρού, που περιέχει μέγα τμήμα Τιμίου Ξύλου, δώρο του Αυτοκράτορα Μανουήλ Γ’ Κομνηνού στην Παλαιά Μονή Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, ο οποίος φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στη Βέροια.

Τον Τίμιο Σταυρό παρέλαβε κατά την τελετή της υποδοχής ο Μητροπολίτης Νικαίας κ.κ Αλέξιος, από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» κ. Γιώργο Τανιμανίδη, τον Αρχιμανδρίτη του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» π. Νεκτάριο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Ο Τίμιος Σταυρός παρέμεινε στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα μέχρι και τη Δευτέρα το μεσημέρι, όπου πλήθος πιστών προσκύνησαν με ευλάβεια το ιερό κειμήλιο της Ορθοδοξίας.

Το ίδιο βράδυ στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου πραγματοποιήθηκε συναυλία αγάπης με τίτλο: «ΦΩΝΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΩΝ», με τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, τις χορωδίες Cantabile και Cantabile junior του Δημοτικού Ωδείου Ζωγράφου, την Ορχήστρα Mobile και Μουσική Διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη.

Η συναυλία δόθηκε στο πλαίσιο των κοινωνικών σκοπών του συλλόγου, για την ενίσχυση του «Χριστοδούλειου Ιδρύματος Προστασίας Παιδιών», στο Χαϊδάρι.

Την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Χαϊδαρίου, μέσα σε κλίμα συγκίνησης συνεχίστηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις με το καλωσόρισμα από την κ. Άννα Καλαϊτζόγλου, ενώ στη συνέχεια το λόγο έλαβε η πρόεδρος του συλλόγου κ. Γεωργία Ερμίδου, τονίζοντας μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό της:


«1966 - 2016. Πενήντα χρόνια ιστορίας, πολιτισμού και παράδοσης, μιας πατρίδας που γνωρίσαμε και λατρέψαμε μέσα από τις αφηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας, μέσα από τις αιματοβαμμένες σελίδες των βιβλίων, που κατέγραψαν την τραγική πορεία των προγόνων μας από τη γενοκτονία, τον ξεριζωμό και την εγκατάστασή τους στις καινούργιες πατρίδες…

Άνοιξη του 1966. Ευωδιαστή εποχή. Αναγέννηση της φύσης, αλλά και της μνήμης. Στο πολύχρωμο, γιορτινό φυσικό πλαίσιο, οι πολύχρονες ιδέες των Ποντίων Χαϊδαρίου για συλλογικό άγγιγμα της πλούσιας παράδοσης, βρήκαν τη φάτνη τους. Άξιοι συμπατριώτες μας γέννησαν το Σύνδεσμο Ποντίων Χαϊδαρίου.

Ήταν το άναμμα της φλόγας για να φωτιστεί ο δεσμός μας με τις ρίζες, με την ομορφιά και τη δημιουργικότητα των προγόνων μας. Ήταν το βάπτισμα στην αγνότητα των προγόνων μας, που πήραν τον πολιτισμό μας από την αρχαία Ελλάδα και μεγαλούργησαν κατά μήκος των παραλιών του Εύξεινου Πόντου, από το Βατούμ έως τις εκβολές του Άλυος ποταμού.

Ήταν το άπλωμα του χεριού μας σε εκείνους που σημάδεψαν την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ιστορία της Ανατολικής Ευρώπης. Ήταν το ξανακοίταγμα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, από την Αργοναυτική εκστρατεία του Ιάσονα στην Κολχίδα, για το χρυσόμαλλο δέρας. Ήταν το φτερούγισμα της καρδιάς στη θέα της Τραπεζούντας, της Σινώπης, της Σαμψούντας, της Κερασούντας και όλης της ιερής γης των Ποντίων…

Από τα πρώτα βήματά του ο Σύνδεσμος Ποντίων Χαϊδαρίου προσπάθησε να συσπειρώσει όσο γινόταν περισσότερα μέλη, να αναπτύξει σχέσεις με τους άλλους συλλόγους Ποντίων, να δημιουργήσει χορευτικό τμήμα και θεατρική ομάδα, να συνδέσει στενότερα τα μέλη του με τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου, να κάνει έντονη την παρουσία του στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του Δήμου Χαϊδαρίου.

Δύσκολες προσπάθειες σε πέτρινα χρόνια, όπου τα οικονομικά ήταν μόνιμος βραχνάς, εμπόδιο για φτερουγίσματα, για υλοποίηση υψηλών στόχων… Οι βάσεις για την έκφραση της ψυχής των Ποντίων του Χαϊδαρίου είχαν μπει. Κι ήταν στέρεες, όπως αποδείχτηκε τον επόμενο χρόνο, το 1967, όταν η Χούντα των συνταγματαρχών κατήργησε την εκλεγμένη διοίκηση του Συνδέσμου μας και διόρισε άλλη. Ο Σύνδεσμος σταμάτησε τη λειτουργία του, κάνοντας μια μορφή αντίστασης.

Πέρασαν πέντε χρόνια ακόμη για να ωριμάσει η ιδέα της επανεργοποίησης του Συνδέσμου Ποντίων Χαϊδαρίου κι έτσι το 1979 επανιδρύθηκε με την επωνυμία Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου «Η Ποντιακή Λύρα».


Από τότε, κυρίες και κύριοι, πέρασαν πολλά χρόνια. Χρόνια δημιουργικά όπου ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου έγινε πρωτοπόρος σε πολιτιστικούς και κοινωνικούς αγώνες, όχι μόνο στο δήμο μας, αλλά και ευρύτερα.

Και φτάσαμε στο σήμερα, έχοντας διανύσει μισό αιώνα ζωής από την πρώτη εκείνη προσπάθεια, τις πρώτες δειλές σκέψεις που έγιναν πράξη και δημιούργησαν το σύλλογό μας. Χαρά, ικανοποίηση, περηφάνια, μερικά από τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν σήμερα, για όλα αυτά που πετύχαμε όλοι μαζί, τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου μας, για το παρελθόν που έβαλε γερές βάσεις στο μεγάλο οικοδόμημα που λέγεται Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου, για το παρόν που συνεχίζει και κρατά αναμμένη τη φλόγα στο καντήλι της μνήμης, αλλά και για το μέλλον, τα παιδιά μας, που είναι δίπλα μας, συνοδοιπόροι στο μεγάλο πολιτιστικό μας ταξίδι…»

Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος, η Διευθύντρια Ευρώπης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Εύα Παπαδάτου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου έσβησαν τα κεράκια της όμορφης τούρτας σε σχήμα λύρας που ετοίμασε η κ. Βαγγελίτσα Καλαντίδου και ακολούθησε προβολή ταινίας με το οδοιπορικό των πενήντα χρόνων του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου του συλλόγου.

Στη συνέχεια τιμήθηκαν όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι του συλλόγου, όπως ο αείμνηστος Βασίλης Πασαλίδης, ο κ. Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, ο κ. Σπύρος Ερμίδης και ο κ. Παναγιώτης Βαρυθυμιάδης, το επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου κ. Παναγιώτης Ατματζίδης, το μέλος του χορευτικού του συλλόγου Δήμος Δημητριάδης και το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά», στο πρόσωπο του προέδρου κ. Γιώργου Τανιμανίδη.

Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών ποντιακών χορών από τις χορευτικές ομάδες του συλλόγου, τις οποίες συνόδευαν οι μουσικοί Ηλίας Υφαντίδης στη λύρα και το τραγούδι και Παναγιώτης Κοπαλίδης στο νταούλι. Χοροδιδάσκαλος του συλλόγου είναι η κ. Σοφία Σαββουλίδου.

Τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος, η Διευθύντρια Ευρώπης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Εύα Παπαδάτου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» κ. Γιώργος Τανιμανίδης, ο Αρχιμανδρίτης του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» π. Νεκτάριος και μέλη του Δ.Σ του Ιδρύματος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Χαϊδαρίου, πρόεδροι και εκπρόσωποι αδελφών ποντιακών σωματείων, εκπολιτιστικών και αθλητικών σωματείων Χαϊδαρίου, φίλοι και μέλη του συλλόγου, καθώς και εκπρόσωποι Μ.Μ.Ε.