Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου έχει το δικό της τραγικό κομμάτι που δε ξεχνούμε ποτέ

Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου έχει το δικό της τραγικό κομμάτι που δε ξεχνούμε ποτέ
Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου έχει το δικό της τραγικό κομμάτι που δε ξεχνούμε ποτέ

"Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου έχει το δικό της τραγικό κομμάτι που δε ξεχνούμε ποτέ. Έχουμε ακούσει πολλά. Οι αμφισβητίες πολλοί. Οι ανιστόρητοι περισσότεροι. Η συγκεκριμένη ιστορία ΔΕΝ χωράει αμφισβήτηση. Είναι μία και είναι γραμμένη με συγκεκριμένο τρόπο. Οι πατρίδες του Πόντου δεν είναι γραφικές αναμνήσεις, όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι. Είναι πατρίδες αλησμόνητες. Κάθε αναψηλάφηση της θλιβερής επετείου μας γεμίζει μοιραία λύπη και οργή και δάκρυα. Τα δάκρυα στα μάτια όμως, πρέπει να ποτίζουν την λογική και να γεμίζουν με δύναμη την ψυχή μας ώστε να συγχωρούμε. Το ότι συγχωρούμε δεν σημαίνει ότι ξεχνούμε. Εκδηλώσεις σεμνές και ταπεινές, όπως αυτή, δεν πρέπει να γίνονται απλά για να γεμίζουν το μυαλό με θύμησες και την ψυχή με θλίψη. Πρέπει να είναι εκδηλώσεις κατά της παραποίησης, κατά της βαρβαρότητας, κατά της άρνησης και κατά της διαστρέβλωσης. Πρέπει να είναι οι βάσεις για την διεκδίκηση του αυτονόητου. Την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας ! H σημερινή πραγματικότητα δε δικαιολογεί νέες ολιγωρίες και αναβολές. «Όταν κανείς ολιγωρεί και αργοπορεί απέναντι στην Ιστορία, αυτή τον εκδικείται»! Αιώνια η μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής γενοκτονίας, Zήτω ο απανταχού Ποντιακός Ελληνισμός".

Με αυτά τα συγκινητικά λόγια, ο δημοσιογράφος Αιμίλος Τσαρούχας, έκανε τη συνοπτική εισαγωγή στην ιδιαίτερη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μια πρωτοβουλία της ιδιοκτησίας και της γενικής διεύθυνσης του ξενοδοχείου Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, παρουσία πλήθους κόσμου. Την εκδήλωση ευλόγησε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ενώ εξίσου συγκινητικά ήταν τα λόγια των ομιλητών όπως η ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου η οποία τόνισε την ανάγκη για ενότητα όλων, ενώ χαιρετισμούς και ομιλίες έκαναν οι: Παναγιώτης Ζελελίδης Δντης του ξενοδοχείου Grand Palace, Λάζαρος Κυρίζογλου (δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης), Μελίνα Γιαλαμά (εικαστικός), Χάρης Αηδονόπουλος εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Φίλιππος Τσαουσέλης ηθοποιός – συγγραφέας και o Χαράλαμπος Περπερίδης.

Επιπλέον η βραδιά περιελάμβανε απαγγελία ιστορικών κειμένων, προβολή βίντεο, ποντιακά τραγούδια με τη Μελίνα (Συμέλα) Χατζηκαμάνου και λύρα από το λυράρη Φίλιππο Κεσαπίδη. αλλά και χορό από την Εύξεινο λέσχη Φλώρινας.


Στους χώρους του ξενοδοχείου έγινε και έκθεση ζωγραφικής από τις εικαστικούς Σοφία Αμπερίδου, Μελίνα Γιαλαμά, Άννα Δημάκη και Χρύσα Μπαρζόκα.

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (πρώην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το ελληνικό κράτος, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών. Θεωρείται τμήμα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Ανατολής. Η γενοκτονία έγινε από την κυβέρνηση των Νεότουρκων.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και πορείες θανάτου στην έρημο. Το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο». Το 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».