Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Η Ποντιακή διάλεκτος σε ραδιοερασιτεχνική συχνότητα


Η Ποντιακή διάλεκτος σε ραδιοερασιτεχνική συχνότητα
Η Ποντιακή διάλεκτος σε ραδιοερασιτεχνική συχνότητα

Το Σάββατο 29 Απριλίου 2017, 15:03:48 ώρα Ελλάδος,

"Γειά σας, Καλημέρα ... αδακά εν το International Space Station ..."

Για πρώτη φορά ακούστηκε η Ελληνική γλώσσα και μάλιστα στην ποντιακή της διάλεκτο από το Διάστημα σε ραδιοερασιτεχνική συχνότητα.

Ήταν η φωνή του Ρώσου κοσμοναύτη, Ποντιακής καταγωγής, Fyodor (Θεόδωρου) Yurchikhin - Γραμματικόπουλου, που καλωσόριζε τους μαθητές του 14ου Δημοτικού Σχολείου και του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) σε μια ραδιοερασιτεχνική επαφή, με την τεχνική υποστήριξη και συνδρομή του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας και της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών υπό την αιγίδα του ευρωπαϊκού τμήματος του οργανισμού ARISS (Amateur Radio on International Space Station).

Η επιτυχής ραδιοερασιτεχνική επαφή διεξήχθη μπροστά σε πολυπληθές κοινό, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου & 5ου ΓΕΛ Κατερίνης, παρουσία εκπροσώπων των προξενικών αρχών της Ρωσικής ομοσπονδίας και των αρχών του τόπου.

Ήταν το αποκορύφωμα μιας εκδήλωσης που συμπεριελάμβανε προβολή πληροφοριακών στοιχείων από την πορεία του Γιουρτσίχιν ώστε να γίνει κοσμοναύτης, την εν συνεχεία δράση του, τη ζωή και τα όσα σημαντικά διενεργούνται σε καθημερινή βάση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καθώς και μια παρουσίαση του ραδιοερασιτεχνισμού, της θέσης του στο διαστημικό σταθμό αλλά και του πως έγινε δυνατή η πραγματοποίηση της επαφής αυτής από Ραδιοερασιτεχνικής πλευράς.

Ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Πιερίας είναι πάντα αρωγός με τεχνογνωσία και μέσα, σταπλαίσια του πεδίου δραστηριοτήτων του, σε κάθε αντίστοιχη ανάγκη της τοπικής κοινωνίας.

Πηγή: Ολύμπιο Βήμα