Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Τα Χανιά τίμησαν με κάθε σεβασμό τη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας

Τα Χανιά τίμησαν με κάθε σεβασμό τη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας
Τα Χανιά τίμησαν με κάθε σεβασμό τη Μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας

Μνήμη της εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 στα Χανιά, στις ετήσιες επετειακές εκδηλώσεις στο Ηρώο της Πόλης. Εκπρόσωποι των Ποντιακών σωματείων, πολιτικές και τοπικές αρχές έδωσαν το παρών στις εκδηλώσεις, ενώ στο τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η κ. Κατερίνα Αστερίου-Καβάζη που έκανε μια αναφορά στα γεγονότα που κατέληξαν στον ξεριζωμό των Ποντίων. «Μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων οι Τούρκοι μαζί με τους καθοδηγητές τους Γερμανούς καταστρώνουν ένα σατανικό σχέδιο για να περάσει όλος ο πλούτος και το εμπόριο του Πόντου και της Μ. Ασίας στα χέρια τους. Οι Γερμανοί προτείνουν και οργανώνουν με στρατάρχη τον Φον Σάντερς και οι Νεότουρκοι εκτελούν. Το σχέδιο απλό οι “γκιαούρηδες” δηλαδή οι Έλληνες και όλοι χριστιανικοί πληθυσμοί πρέπει να ξεριζωθούν με κάθε τρόπο. Μόνο έτσι μπορεί να αντιπαρατεθεί με τις ζωντανές και ανερχόμενες οικονομικά και κοινωνικά δυνάμεις των Ελλήνων και των Αρμενίων το παρακμάζον γραφειοκρατικό Οθωμανικό κράτος» ανάφερε η ομιλήτρια, δίνοντας στοιχεία για της λεηλασίες, τους φόνους, τα καταναγκαστικά έργα, τους βασανισμούς σε βάρος του Ποντιακού ελληνισμού και επισημαίνοντας τη σημασία της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας.

Το παρών έδωσαν οι βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Αποστόλης Βουλγαράκης, ο αντιδήμαρχος Χανίων Νίκος Βλαζάκης, ο πρώην Υπουργός κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, συλλόγων και άλλων φορέων.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα