Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Αφιερωμένο στον Πόντο και στον Ποντιακό Ελληνισμό το νέο τεύχος του Αθηναϊκού Πρακτορείου

Αφιερωμένο στον Πόντο και στον Ποντιακό Ελληνισμό το νέο τεύχος του Αθηναϊκού Πρακτορείου
Αφιερωμένο στον Πόντο και στον Ποντιακό Ελληνισμό το νέο τεύχος του Αθηναϊκού Πρακτορείου

Αφιερωμένο στον Πόντο και στους Πόντιους, αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους, που επιμένουν να κρατάνε άσβηστη τη φλόγα τους και τη μοναδικότητά τους σε εποχές που όλα μοιάζουν να πιέζονται προς την ομογενοποίηση, έναν αχταρμά καταναλωτών και ατομικότητας, είναι το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο, που κυκλοφορεί σήμερα. 

Με αφορμή την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης, όπως καθιερώθηκε από το 1994, μετά την εισήγηση του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, το Πρακτορείο αφιερώνει τις σελίδες του, ως μια μικρή ένδειξη σεβασμού. 

Στο Πρακτορείο μιλάει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, που έχει συμβάλει τα μέγιστα στην τεκμηρίωση της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στον Ανδρέα Μακρίδη, τη σχέση με την αρχαία Ελλάδα, την τεράστια συμβολή στο δημιούργημα της Αναγέννησης στη Δύση, τη διαφορά μεταξύ Γενοκτονίας και Εθνοκάθαρσης, τους "κρυπτοχριστιανούς" και "κυπτορωμηούς" και άλλα πολλά που φωτίζουν την ένδοξη ιστορία ενός μοναδικού λαού.

Επίσης, ο Αχιλλέας Βασιλειάδης, εμβληματική μορφή της ποντιακής παράδοσης και της μουσικής, στέκεται, μιλώντας στον Μάκη Μουρατίδη, στις ρίζες και το μέλλον των Ποντίων, αλλά και τη νέα γενιά, ενώ θυμάται με συγκίνηση τους καιρούς όπου Έλληνες και Τούρκοι χόρευαν μαζί κάτω από τους ήχους της λύρας, ένα Δεκαπενταύγουστο, στην Παναγιά τη Σουμελά. 

Από κοντά και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο δημοφιλής ηθοποιός-τραγουδιστής, που μιλάει στη Σοφία Μανδηλαρά, για τις ρίζες του, τη γλώσσα, τη μουσική και τους χορούς της πατρίδας του, εκφράζει την ανησυχία του ότι όλος αυτός ο πλούτος της παράδοσης κάποια στιγμή μπορεί να χαθεί και σημειώνει με νόημα ότι "πηγαίνοντας στον Πόντο, κάνεις ένα ταξίδι μέσα σου, βλέπεις το μέλλον μέσα από το παρελθόν".

Ο Ιορδάνης Θεοδωρίδης μεταφέρει τη συγκλονιστική ιστορία της Παναϊλας (Παναγιώτας Παπαδοπούλου, μία από τις ηρωικές γυναίκες που γλύτωσαν από τη σφαγή (1920-1924) στο χωριό της, την Πάφρα.

Για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ποντιακού Ελληνισμού μιλούν ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Αργοναύται-Κομνηνοί Θεόφιλος Καστανίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργος Σαραφίδης, στον Αλέξη Ηλιάδη, που σημειώνει ότι "οι Πόντιοι έχασαν πολλά που ήρθαν στην Ελλάδα, αλλά δεν έχασαν την πολιτισμική τους ταυτότητα, που θα ήταν ένα θανάσιμο πλήγμα γι' αυτούς".

Για την ποντιακή διάλεκτο, τα ήθη και έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια του Πόντου γράφει η Ευδοκία Σαμουηλίδου, ενώ ο Μάκης Μουρατίδης θυμάται τον θρυλικό Ζώρα (Γιώργο Μελισσανίδη) που ευεργέτησε πολλούς και από πολλούς αγαπήθηκε, λόγω των πράξεών του, αλλά και των πιστεύω του που συμπυκνώνονται στο "όταν δίνεις σε φτωχό δανείζεις στον Θεό. Δώσε για να νιώσεις όμορφα με την συνείδησή σου και τον εαυτό σου".

Τέλος, από τη Θεσσαλονίκη, ο Βλάσης Βλασίδης επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας γράφει για τους πρόσφυγες και τον αντίκτυπο που είχαν στον ελλαδικό Τύπο της εποχής, αλλά και τις προσφυγικές εφημερίδες, ενώ ο Μπάμπης Γιαννακίδης για το μνημείο της ποντιακής λύρας που υπάρχει λίγο έξω από την Κοζάνη.

Πηγή: ANA - MPA