Κυριακή 14 Μαΐου 2017

"Το σύνδρομο του επιζήσαντα – Πόντος - Μικρά Ασία - Αρμενία - Ασσυρία" παρουσιάζεται στην Ξάνθη

"Το σύνδρομο του επιζήσαντα – Πόντος - Μικρά Ασία - Αρμενία - Ασσυρία" παρουσιάζεται στην Ξάνθη

Οι Σύλλογοι Ποντίων Ν. Ξάνθης, Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Οι Τραντέλλενες», Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες» και η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης προσκαλούν τα μέλη και τους φίλους των συλλόγους στην «θεατρική» παράσταση» "Το σύνδρομο του επιζήσαντα – Πόντος - Μικρά Ασία - Αρμενία - Ασσυρία", που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00 στο δημοτικό αμφιθέατρο με είσοδο ελεύθερη.

Η «παράσταση» είναι μια σπονδυλωτή ροή αφηγήσεων και ερμηνειών στο μαύρο φόντο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μικρασίας, της Αρμενίας και της Ασσυρίας σε τρεις χρόνους. Στο χρόνο της αθωότητας, στο χρόνο της απώλειας, στο σήμερα. Κείμενα, μουσικά χρώματα και μυρωδιές Πόντου, Μικρασίας, Αρμενίας, Ασσυρίας.

Αληθινές μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την κόλαση. Προχώρησαν, έδωσαν ζωή φορώντας τη μνήμη, μετατρέποντας την απώλεια σε δύναμη!

Ένας λυτρωτικός θρήνος, ένας φόρος τιμής, είναι ένα κερί για τις ψυχές αυτών που χάθηκαν, από αυτούς που επέζησαν.

Φόρος τιμής στη μνήμη, στο δικαίωμα και στην υποχρέωση για μνήμη. Φόρος τιμής και ιερό χρέος προς όλους αυτούς που μέσα στις φλόγες της καταστροφής, αντί να τρέξουν να σώσουν τα υπάρχοντα και τις ζωές τους, φορτώθηκαν την πολιτιστική τους κληρονομιά και μέσα από δύσβατα μονοπάτια, με την ψυχή στο στόμα, την έφεραν μέχρι εδώ...

- Μουσική Επιμέλεια: Θεόδωρος Κοτίδης
- Μουσική Επεξεργασία: Χρήστος Κεμανετζίδης
- Art video: Σίμος Τζελέπης
- Σκηνοθεσία - Επιλογή κειμένων: Γιώργος Συμεωνίδης.
- Παίζουν: Θεώνη Κοσμά, Ιωάννα Σπασόγλου, Σοφία Στεφανίδου, Γιώργος Συμεωνίδης.
- Παίζουν και τραγουδούν: Αγγελική Παμπουκίδου, Νατάσα Τσακηρίδου, Θοδωρής Κοτίδης, Δήμητρα Μετζάκη.