Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Ο λόρδος και οι Πόντιοι


Ο λόρδος και οι Πόντιοι
Ο λόρδος και οι Πόντιοι

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) είχε χθες προγραμματίσει από κοινού με τον Βρετανό λόρδο Στόουν, μέλος της Βουλής των Λόρδων, εκδήλωση στο βρετανικό Κοινοβούλιο με θέμα «Η καταστροφή ενός αρχαίου πολιτισμού: Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Για την εκδήλωση είχαν έρθει στο Λονδίνο πανεπιστημιακοί και μέλη των ποντιακών οργανώσεων από Αμερική και Αυστραλία. Επίσης, ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος, η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Αντωνιάδης, που είναι και γενικός γραμματέας της ΔΙΣΥΠΕ.

Όλα ήταν έτοιμα και προγραμματισμένα στην εντέλεια. Μέχρι που λίγες ώρες πριν από την έναρξη της εκδήλωσης οι διοργανωτές ενημερώθηκαν πως το Κοινοβούλιο θα σφραγιστεί για τους επισκέπτες, λόγω αυξημένων μέτρων ασφαλείας, εξαιτίας των όσων συνέβησαν στο Μάντσεστερ. Προς στιγμήν οι διοργανωτές πάγωσαν, καθώς δεν ήξεραν τι να κάνουν με τους δεκάδες ανθρώπους που ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να παραστούν.

Τη λύση έδωσε ο λόρδος Στόουν, ο οποίος από τις πληροφορίες που κατάφερα να συλλέξω είναι άνθρωπος με μεγάλη επιρροή στους υψηλούς κύκλους της βρετανικής πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής. Ξεκίνησε έναν κύκλο επαφών με παράγοντες της Βουλής των Λόρδων και τελικά κατάφερε σε χρόνο dt να εξασφαλίσει μια αίθουσα στο ιστορικό κτίριο του Church House, δίπλα από το Αβαείο του Ουεστμίνστερ, για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, ανακουφίζοντας τους Πόντιους φίλους του.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, μου μετέφεραν πως ο λόρδος ήταν εξαιρετικός οικοδεσπότης. Φρόντισε όλη η ιστορία να είναι εφάμιλλη του τίτλου του. Ακόμη και η πρόσκληση που έστειλε στους καλεσμένους του την οποία αλίευσα από τον προσωπικό λογαριασμό της Ν. Κασιμάτη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Την προηγουμένη της εκδήλωσης πήγε τους επίσημους προσκεκλημένους σε ένα γνωστό ιταλικό εστιατόριο της βρετανικής πρωτεύουσας. Χθες πάντως δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο, αφού ακολούθησε μια μικρή δεξίωση στον χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.