Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ενωμένοι οι Ποντιακοί Σύλλογοι στην Εορδαία για τις εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας

Εορδαία: Εκδηλώσεις μνήμης για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας
Εορδαία: Εκδηλώσεις μνήμης για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας


Την θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τιμούν με σειρά εκδηλώσεων μνήμης οι Ποντιακοί - Πολιτιστικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής της Εορδαίας.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 18 Μαΐου, στις 8.30 το βράδυ στην Κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας, θα ανάψουν κεριά στη μνήμη των νεκρών. Νωρίτερα τα μέλη του  Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Κομνηνών, στην πλατεία του χωριού θα σταυρώσουν τα κόλλυβα. Στις 10 το βράδυ, ο Ποντιακός Μορφωτικός Σύλλογος Άρδασσας θα προβάλλει στο κτίριο του Συλλόγου, οπτικοακουστικό υλικό για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Την Παρασκευή 19 Μαΐου, στις 11.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, θα ψαλλεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας, θα ακολουθήσει η παρουσίαση παραδοσιακών- ακριτικών τραγουδιών από τη χορωδία του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας, κεντρική ομιλία από το πρώην μέλος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων, Παντελή Καραλευθέρη, κατάθεση στεφάνων.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού, στις 10 το πρωί στην πλατεία του χωριού, θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση για τους 353.000 νεκρούς του Κεμαλισμού. Στις 6.30 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Οι μεγάλες ώρες» που θα παρουσιάσει ο Δρ Θεοφάνης Μαλκίδης.

Την Κυριακή 21 Μαΐου 2017, στις 9 το πρωί, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Άρδασσας θα τελέσει στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη δέηση. Την ίδια ώρα  ο Σύλλογος Ποντίων Αναρράχης τιμά τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, τελώντας Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου ενώ στη συνέχεια στο Μνημείο «Ακρίτας του Πόντου» θα ψαλλεί τρισάγιο και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Ακόμη ο Ποντιακός – Μικρασιατικός Σύλλογος Βεγόρας θα τελέσει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Θεία Λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση. Στις 7 το απόγευμα ο Πολιτιστικός Λαογραφικός και Αθλητικός Σύλλογος Πενταβρύσου, στην πλατεία του χωριού, θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση ενώ η χορωδία του Συλλόγου θα αποδώσει μοιρολόγια για την 19η Μαΐου.