Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Αναδρομή στα γεγονότα και την πορεία του πολέμου έκανε ο Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»

Αναδρομή στα γεγονότα και την πορεία του πολέμου έκανε ο Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»
Αναδρομή στα γεγονότα και την πορεία του πολέμου έκανε ο Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος» με αφορμή την 72η επέτειο από την νικηφόρα έκβαση του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποίησε την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό κέντρο Λάρισας, μια αφηγηματική αναδρομή στα γεγονότα και την πορεία του πολέμου μέχρι την τελική νίκη. Συνδιοργανωτές ήταν ο Σύλλογος Ποντίων Λάρισας και ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το Χατζηγιάννειο «βούλιαξε» από πλήθος κόσμου καθώς επίσης και από βετεράνους που βρέθηκαν στην εκδήλωση για να παρακολουθήσουν το εκπληκτικό πρόγραμμα από χορούς, τραγούδια, θεατρικά, ποιήματα που πλαισίωναν οι 56 καλλιτέχνες. Στους βετεράνους προσφέρθηκαν λουλούδια ως ένδειξη αναγνώρισης.

Πριν την έναρξη του προγράμματος ο πρόεδρος του συλλόγου, Πολιτιστικού συλλόγου Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος», σημείωσε: «Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η ημέρα της λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ειδικά για τη Ρωσία σηματοδοτεί το τέλος του μεγάλου πατριωτικού πολέμου, που με τη νικηφόρα έκβασή του έβαλε ταφόπλακα στους απάνθρωπους σχεδιασμούς των σκοτεινών δυνάμεων του φασισμού - ναζισμού. Αλλά και στον εθνικό μας χώρο η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των εθνικών αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού. Με την σημερινή μας εκδήλωση εμείς οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας, Αρμένιοι και Ισραηλίτες, εμείς οι απόγονοι εκείνων που δεν κατόρθωσαν να εξοντώσουν οι μισάνθρωποι, ορθώνουμε ανάστημα κατά του Ναζισμού και κατά των γενοκτονιών οπουδήποτε και συντελούνται ή συντελέστηκαν στον κόσμο».

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χρήστος – Δημήτριος Τοπαλίδης τονίζοντας ότι «ο αγώνας ενάντια στον ολοκληρωτισμό και τον φασισμό, πρέπει να είναι διαρκής και μέχρι την τελική δικαίωση».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε εκ μέρους του Δημάρχου Λαρισαίων ο αντιδήμαρχος κ. Σούλτης Γιώργος τονίζοντας «Ποτέ πια φασισμός, ποτέ ρατσισμός, ποτέ γενοκτονίες».

Τέλος, τον λόγο πήρε ο πρώην Βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του κινήματος Ελληνορωσική συμμαχία κ. Αβραμίδης Γαβριήλ χαιρετώντας και στα ελληνικά και στα ρώσικα το κοινό λέγοντας χαρακτηριστικά «Δόξα και τιμή στους ήρωες Έλληνες και Ρώσους. Ο φασισμός και ο ναζισμός δεν πέθαναν. Οφείλουμε να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία των αξιών».