Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Ψαθά και τη «Γη του Πόντου»

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Ψαθά και τη «Γη του Πόντου»
Αφιέρωμα στον Δημήτρη Ψαθά και τη «Γη του Πόντου»

Τιμητικό αφιέρωμα στον δημοσιογράφο, θεατρικό συγγραφέα και λογοτέχνη Δημήτρη Ψαθά διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ενώσεως Συντακτών τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα, α΄ όροφος). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το κορυφαίο ιστορικό χρονικό του τιμώμενου συγγραφέα «Γη του Πόντου», ένα συγκλονιστικό χρονικό της Μικρασιατικής καταστροφής με σπάνια αυτοβιογραφικά στοιχεία που έχει χαρακτηριστεί ως «Η Βίβλος του Ποντιακού Ελληνισμού» από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Κωνσταντίνο Ι. Δεσποτόπουλο που το προλόγισε το 1993.

Προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και της τέχνης θα αναφερθούν στο έργο του Δημήτρη Ψαθά και θα διαβάσουν αποσπάσματα κειμένων του στο αφιέρωμα αυτό που θα περιλαμβάνει ομιλίες, απαγγελίες αλλά και τραγούδι.

Οι ομιλητές Κώστας Γεωργουσόπουλος (φιλόλογος, κριτικός θεάτρου) και Γιώργος Λεονταρίτης (συγγραφέας, δημοσιογράφος) θα παρουσιάσουν το βιβλίο και θα αναφερθούν στην προσφορά του Δημήτρη Ψαθά στην δημοσιογραφία και στο θέατρο ενώ οι ηθοποιοί Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Κώστας Κόκλας, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης και Τάσος Ράμσης θα διαβάσουν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη «Γη του Πόντου» αλλά και από τα θρυλικά χρονογραφήματά του Δημήτρη Ψαθά που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή.

Η Δέσποινα Βανδή θα αποτελέσει την έκπληξη της βραδιάς καθώς για πρώτη φορά θα συμμετέχει σε παρουσίαση βιβλίου αποδεχόμενη την πρόταση της οικογένειας Ψαθά να διαβάσει ένα τρυφερό, συγκινητικό απόσπασμα από τις αναμνήσεις του  συγγραφέα που περιλαμβάνονται στο πρώτο μέρος της «Γης του Πόντου» μια που και εκείνη αποτελεί ένα γνήσιο παιδί του Πόντου έχοντας τις ίδιες  ρίζες με τον συγγραφέα.

Η βραδιά θα κλείσει με μουσική: Ο ταλαντούχος τραγουδιστής από τη νεότερη γενιά των Ποντίων καλλιτεχνών, Κώστας Αγέρης (Βραβείο THE VOICE 2016), θα τραγουδήσει ένα αγαπημένο τραγούδι του ξεριζωμού και της ξενιτιάς, «Την πατρίδα μ’ έχασα» καθώς και το «Για πού το βαλες καρδιά μου…» (που θα το αφιερώσει στην μνήμη του συγγραφέα) και θα μας ταξιδέψει με την δύναμη της φωνής και της ψυχής του στην χαμένη πατρίδα του Δημήτρη Ψαθά, στην αλησμόνητη Γη του Πόντου, κλείνοντας έτσι με συγκίνηση το αφιέρωμα αυτό.

«Φροντιστήριον» Τραπεζούντας. Ιδιόχειρη λεζάντα του Ψαθά
«Φροντιστήριον» Τραπεζούντας. Ιδιόχειρη λεζάντα του Ψαθά

Ανέκδοτος απομαγνητοφωνημένος χαιρετισμός που απηύθυνε ο Δημήτρης Ψαθάς στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Αλεξανδρούπολης για να τον τιμήσει με αφορμή την πρώτη έκδοση της «Γης του Πόντου» το 1966  (Από το αρχείο Ψαθά)

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, απόψε αγαπητοί συμπατριώτες, γιατί βρίσκομαι ανάμεσά σας. Ο Ελληνικός Πόντος διατηρεί όλη τη γνήσια όψη του έτσι όπως την είχε κάποτε στα μακρινά εκείνα ακρογιάλια και τα ψηλά ρασία (απόκρημνα βουνά), που ζούνε μέσα στη μνήμη μας και στην ψυχή μας. Δεν είμαστε αρρωστημένοι νοσταλγοί. Εφτιάξαμε τη νοσταλγία μας τραγούδι και χορό, αλλά και ρίξαμε όλη τη δύναμη της ψυχής μας στη δράση και στον μόχθο. Στις πόλεις, στα χωριά, στη γη που οργώσαμε, στο εμπόριο, στις επιστήμες, στα γράμματα και στις τέχνες, ολούθε όπου δόθηκε ο καθένας μας στέριωσε και αναδείχθηκε άξιος δουλευτής.

Είμαστε οι πανάρχαιοι Έλληνες, που η φύτρα μας κρατά 25 αιώνες. Ένα από τα πιο ζωντανά στοιχεία του Ελληνισμού, που συνεχίζουμε με πίστη και ευλάβεια τις παραδόσεις μας, εδώ στη γη της μητέρας Ελλάδας, όπως και στη γη εκείνη του Πόντου που αφήσαμε. Δεν είναι μόνο η χαρά αλλά και βαθύτατη η συγκίνησή μου, ιδιαίτερα απόψε, που βρίσκομαι στην ακραία περιοχή των προμάχων του ακριτικού Ελληνισμού, όπου πάντα ανήκαμε.

Γιατί η εθνική μοίρα εμάς των Ποντίων μάς έταξε να είμαστε πάντα ακρίτες. Και τότε που κατοικούσαμε εκεί και τώρα που κατοικούμε εδώ. Σάρκα και οστά της Ελλάδος, ακούραστοι εργάτες και φορείς πολιτισμού. Εδώ στις ακραίες περιοχές της πατρίδας μας, σας φέρνω τον χαιρετισμό των αδερφών μας της Αθήνας και τη δική μου αγάπη. Ζήτω ο Πόντος!!!»