Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Ποντιακό ξέσπασμα πριν τον Τελικό Κυπέλλου Ελλάδος! Με όπλο την Ποντιακή λύρα...

Ποντιακό ξέσπασμα πριν το τελικό κυπέλλου Ελλάδος! Με όπλο την Ποντιακή λύρα...
Ποντιακό ξέσπασμα πριν το τελικό κυπέλλου Ελλάδος! Με όπλο την Ποντιακή λύρα...

Δύο ξακουστοί λυράρηδες, ΠΑΟΚ ο ένας, ΑΕΚ ο άλλος μιλούν στον SportDog για το ματς του Πανθεσσαλικού. Πότε και πως διασκέδασαν Σαββίδη και Μελισσανίδη!

Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του Μαΐου δεν είναι άλλο από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ανάμεσα σε ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Όπως έχει τονιστεί πολλάκις, η αναμέτρηση είναι ξεχωριστή, γιατί οι δύο φιναλίστ συναντούνται μετά από 34 χρόνια, αλλά και επειδή οι ηγέτες των ομάδων χαίρουν κοινής καταγωγής. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που έχουν χαρακτηρίσει τον αγώνα ως ποντιακό τελικό.

Γι'αυτό ο SportDog ζήτησε από δύο Πόντιους λυράρηδες που υποστηρίζουν τους Δικέφαλους αετούς να μιλήσουν για το μεγάλο παιχνίδι της 6ης Μαΐου.

Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης είναι από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες στον ποντιακό χώρο, με φοβερό έργο στην πορεία του και συνεργασίες με τους σημαντικότερους ερμηνευτές του ποντιακού τραγουδιού και όχι μόνο. Είναι κοντά στον ΠΑΟΚ από τη δεκαετία του '70, ενώ τα τελευταία χρόνια που ζει στη Θεσσαλονίκη έχει πάρει κάποιες μετοχές, παίρνει 5 διαρκείας κάθε χρόνο και προσπαθεί να πηγαίνει τακτικά στην Τούμπα, όταν του το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις. Έχει γράψει μάλιστα ύμνο για τον ΠΑΟΚ, σε ελληνικό στίχο αλλά με τη συνοδεία κεμεντζέ (ποντιακή λύρα), τον οποίο ερμήνευσε ο αείμνηστος Δημήτρης Παρίδης. Τον προσέφερε αφιλοκερδώς στην ομάδα του και παίρνει 5 διαρκείας κάθε χρόνο.

Ο Γιώργος Ατματσίδης είναι από τους σημαντικούς εκπροσώπους της νεώτερης γενιάς των Ποντίων καλλιτεχνών. Είναι φημισμένος για την δεξιοτεχνία του στη λύρα, την οποία παίζει με το αριστερό χέρι, κάτι που σπανίζει στον χώρο του, αφού είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι αριστερόχειρες κεμεντζετζήδες.

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το αφιέρωμα, εδώ...