Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

«Η Καμπάνα του Πόντου» αναβιώνει στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο

«Η Καμπάνα του Πόντου» αναβιώνει στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο
«Η Καμπάνα του Πόντου» αναβιώνει στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο

Τον περασμένο Νοέμβριο ολόκληρη η Χίος τίμησε με κάθε τρόπο την έλευση και τριήμερη φιλοξενία της θαυματουργικής εικόνας της Παναγίας της Σουμελά στο νησί μας. Οι μεγαλειώδεις εκδηλώσεις που είχαν διοργανώσει τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Χίου με την εντυπωσιακή παρέλαση των 200 και πλέον Χιωτών με τις παραδοσιακές Ποντιακές φορεσιές, τους χορούς στην πλατεία Βουνακίου και την μεγάλη εκδήλωση στο Ομήρειο, είναι στιγμές χαραγμένες ακόμη στην μνήμη όλων μας.

Με γνώμονα την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις εκδηλώσεις του Νοεμβρίου αλλά και με στόχο να τονίσουν τις θηριωδίες που διέπραξαν οι Τούρκοι στους Έλληνες του Πόντου την περίοδο 1916-1923, ο Σύλλογος Ποντίων Χίου διοργανώνει σειρά τιμητικών εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Με το μότο «δεν ξεχνάμε», ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Χίου μίλησε στον «π» για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, εκφράζοντας συνάμα την πικρία του για την πραγματοποίηση δύο εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας (Π.Ε Χίου και Σύλλογος Θρακομακεδόνων θα διοργανώσουν στις 21 Μαΐου εκδήλωση).

http://www.politischios.gr/politismos/i-kampana-toy-pontoy-anabionei-stin-plateia-boynakioy#.WRxHbQX2mFE.facebook

Ερωτ: Η επιτυχημένη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την έλευση και φιλοξενία της εικόνας της Παναγίας της Σουμελά τον περασμένο Νοέμβριο, σας γέμισε εμπειρίες και σας έδωσε την ώθηση να πραγματοποιήσετε εκδηλώσεις ανάλογου βεληνεκούς για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων;

Δ.Ν: Είναι αλήθεια ότι μετά από την τεράστια ανταπόκριση του κόσμου στις εκδηλώσεις μας για την εικόνα της Παναγίας της Σουμελά, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι μικρότερο για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Στόχος μας είναι να γίνουν γνωστά σε όλους τα γεγονότα που σημάδεψαν τη Γενοκτονία των Ποντίων. Είναι η 2η μεγαλύτερη Γενοκτονία του 20ου αιώνα κατά την περίοδο 1916-1923 και κανείς μας δεν πρέπει να ξεχνάει τα όσα πέρασαν οι πρόγονοι μας.

Ερωτ: Η επίσημη ημέρα της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι η 19η Μαΐου όπου τι εκδηλώσεις προγραμματίζεται να πραγματοποιήσετε;

Δ.Ν: Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 17:00 το απόγευμα με παράκληση στο αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Σουμελά που βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Χίου. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στους πεσόντες και στις 19:30 στην πλατεία Βουνακίου θα γίνει δραματοποίηση του έργου του Φίλωνα Κτενίδη «Η Καμπάνα του Πόντου». Να σημειώσουμε ότι όλο το έργο θα είναι στην Ποντιακή διάλεκτο και είμαι πολύ χαρούμενος γιατί για πρώτη φορά η Χορωδία του Συλλόγου θα ερμηνεύσει ποντιακά τραγούδια. Ακόμη θα υπάρχουν ποντιακοί χοροί και στο τέλος θα δοθούν και τιμητικές πλακέτες. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με δεξίωση στον Οίκο Χίου διδασκάλου όπου θα προσφερθούν Ποντιακά εδέσματα.

Ερωτ: Γιατί γίνονται δύο εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων; Δεν μπορούσατε να συνεργαστείτε με την Περιφερειακή Ενότητα και τον Σύλλογο Θρακομακεδόνων ώστε από κοινού να συνδιοργανώσετε μία εκδήλωση;

Δ.Ν: Δεν μπορούσαμε να συνεργαστούμε, ούτε να συνεννοηθούμε. Εμείς πάντα κάνουμε εκδήλωση την ημέρα της Γενοκτονίας, δηλαδή 19η Μαΐου, όπως έχει οριστεί από το 1994 από το ελληνικό κράτος. Παράλληλα η Π.Ε. Χίου πραγματοποιεί κάθε χρόνο 21 Μαΐου μια τιμητική εκδήλωση με ομιλίες για την Γενοκτονία. Εμένα δεν μου ζητήθηκε να συμμετάσχουμε στην εκδήλωση. Απλά να παραστούμε!

Πηγή: Πολίτης