Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Φόρος τιμής στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας, οι εκδηλώσεις στην Πετρούπολη

Φόρος τιμής στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας, οι εκδηλώσεις στην Πετρούπολη
Φόρος τιμής στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας, οι εκδηλώσεις στην Πετρούπολη

Ο Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός», όπως κάθε χρόνο, διοργάνωσε και φέτος εκδηλώσεις για να τιμήσει τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η κεντρική εκδήλωση έλαβε χώρα το Σάββατο 20 Μαΐου 2017. Όλα τα τμήματα του Συλλόγου καθώς και πλήθος κόσμου έλαβαν μέρος στην καθιερωμένη Λαμπαδηφορία μνήμης, η οποία ξεκινώντας από τη στρογγυλή πλατεία «Ιλίου» κατέληξε στην κεντρική πλατεία «Γεννηματά» όπου εψάλη από τον πατέρα Αρσένιο, υπό το φως των λαμπάδων και σε κλίμα συγκίνησης, επιμνημόσυνη δέηση για τους προγόνους μας που έπεσαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας.

Ακολούθησε αφηγηματικό-θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Τραντέλλενοι στη ζωή και στο θάνατο», το οποίο ήταν αφιερωμένο στο Αντάρτικο του Πόντου που γεννήθηκε και ανδρώθηκε μέσα στις ζοφερές συνθήκες της περιόδου των διωγμών και δολοφονιών. Την επιμέλεια των κειμένων είχε η Αναστασία Δανιηλίδου.

Σε δρώμενο έλαβαν μέρος το τμήμα εκμάθησης λύρας του Συλλόγου με τον υπεύθυνο διδάσκοντα κ. Γιώργο Κουλαξουζίδη και το τμήμα εκμάθησης νταουλιού με τον υπεύθυνο διδάσκοντα κ. Δημήτρη Σαχσανίδη, ενώ συμμετείχαν και οι μουσικοί Νικόλαος Μαρκατσέλας στο λαούτο και Χρυσοβαλάντης Ιωαννίδης στο νέι.

Στο τραγούδι συμμετείχε η χορωδία του 1ου Γυμνασίου Νικαίας υπό τη διεύθυνση του κυρίου Αθανασίου Ιωαννίδη, καθώς και η υπέροχη Μαρία Κοντογιαννοπούλου, καθηγήτρια βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής, η οποία συγκλόνισε το κοινό με ένα μοιρολόι που απέδωσε με μοναδικό τρόπο.


Ο πρόεδρος του συλλόγου Νίκος Κουλαξουζίδης ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους αλλά και όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση και αφιέρωσαν πολύ από τον προσωπικό τους χρόνο τους για δύο και πλέον μήνες προκειμένου να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Τόνισε επίσης ότι οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται για να θυμούνται οι «παλιοί» αλλά κυρίως για να μαθαίνουν τα νέα παιδιά το τι είχε συμβεί, μιας και δεν υπάρχει πλέον κάποιο κεφάλαιο για τον Ποντιακό Ελληνισμό στη σχολική ύλη. Λίγο πριν καληνυχτίσει απένειμε στην διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Νικαίας κυρία Νίκη Αντωνιάδου, εκ μέρους της διοίκησης, ένα χειροποίητο αναμνηστικό δώρο το οποίο απεικόνιζε το περιώνυμο «Φροντιστήριο της Τραπεζούντας», γνωστό και ως «Φάρος της Ανατολής».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλοι οι παριστάμενοι συγκινημένοι παρέμειναν στη θέση τους ως το πέρας της εκδήλωσης.

Παράλληλα, το διάστημα 18 έως 20 Μαΐου στις κεντρικές πλατείες «Ηρώ» Πετρούπολης και «Γεννηματά» Ιλίου λειτουργούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θεματικά περίπτερα με προβολή οπτικοακουστικού υλικού, έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Ο Σύλλογος Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου ευχαριστεί θερμά τους Δήμους Πετρούπολης και Ιλίου για την ευγενική υποστήριξη καθώς και τους χορηγούς που συνετέλεσαν στην κάλυψη των εξόδων των εκδηλώσεων, ιδιαιτέρως δε το τυπογραφείο «Hercules print & plus» της οικογένειας Καραγιαννίδη.