Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Τον απολογισμό της για τις φετινές εκδηλώσεις Μνήμης κάνει η Ε.Πο.Ν.Α.

Τον απολογισμό της για τις φετινές εκδηλώσεις Μνήμης κάνει η Ε.Πο.Ν.Α.
Τον απολογισμό της για τις φετινές εκδηλώσεις Μνήμης κάνει η Ε.Πο.Ν.Α.

Στο Σύνταγμα βρέθηκε για μια ακόμη χρονιά η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας, που διαπράχθηκε από τους Νεότουρκους και Κεμαλικούς την περίοδο 1914-1923.

Η Ε.Πο.Ν.Α. βρέθηκε στην κεντρικότερη πλατεία της χώρας, προκειμένου να τιμήσει την μνήμη των γενοκτονημένων προγόνων μας. Το διάστημα από 17 έως 19 Μαΐου 2017, το εκθεσιακό περίπτερο απετέλεσε σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τρίτης 16 Μαΐου, μέλη της Ε.Πο.Ν.Α με τη βοήθεια και μελών του Δ.Σ. του Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων τοποθέτησαν επί της πλατείας Συντάγματος το εκθεσιακό περίπτερο για την γενοκτονία, το οποίο περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και άλλα ντοκουμέντα και το οποίο διατηρήθηκε στον ίδιο χώρο έως και την Παρασκευή 19 Μαΐου.

Με την συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία μελών και φίλων του συλλόγου, καθημερινά από τις 08.00 έως τις 00.00, την διαλεκτική επικοινωνία μας με τον διερχόμενο κόσμο και την διανομή του ενημερωτικού υλικού (φυλλάδιο και dvd), τα μέλη της Ε.Πο.Ν.Α. συνέβαλαν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους στον αγώνα αφύπνισης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης αναφορικά με το έγκλημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ως σωματείο νεολαίας, τα μέλη της Ε.Πο.Ν.Α., ευχαριστούν ιδιαίτερα το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής που στήριξε ολόψυχα αυτή την προσπάθεια. Μέσα σε μόνο τρεις ημέρες διανεμήθηκαν 2.500 φυλλάδια και αντίστοιχα dvd προς τους διερχόμενους πολίτες.

Δυστυχώς, για πρώτη φορά φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών, δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις με προβολή βίντεο, ανάγνωση, υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, κειμένων, μαρτυριών και επιστολών μελλοθανάτων, ενώ, ούτε την 18η Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ολονυχτία στη μνήμη των θυμάτων, λόγω των επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, κατόπιν της πορείας διαμαρτυρίας για την ψήφιση των νέων μέτρων.


Την 19η Μαΐου η Ένωση συμμετείχε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν ενώπιον του μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη και, εν συνεχεία, στην ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Π.Ο.Ε. προς την Τουρκική Πρεσβεία. Μέλη του συλλόγου ενίσχυσαν την περιφρούρηση της πορείας, ενώ άλλοι έδιναν συνεχώς δυναμικό παλμό με την απαγγελία των συνθημάτων από τα μεγάφωνα.

Ο «διωκόμενος Μικρός Πρίγκιπας», το γιγαντιαίο πανό που εμπνεύστηκε και κατασκεύασε ο σύλλογός, έκλεψε φέτος τις εντυπώσεις. Το πασίγνωστο αυτό λογοτεχνικό βιβλίο στην Τουρκία είναι απαγορευμένο, γιατί, παρόλο που δεν τον κατονομάζει, αναφέρεται στον Μουσταφά Κεμάλ ως δικτάτορα. Ο ήρωας του βιβλίου, ο Μικρός Πρίγκιπας, που στην παγκόσμια λογοτεχνία αποτελεί σύμβολο αθωότητας, στην Τουρκία είναι υπό διωγμόν, γι’αυτό σε έναν αλληγορικό παραλληλισμό είναι ένας από εμάς, είναι Έλληνας του Πόντου!

Σε συνάφεια με το ανωτέρω, σήμερα στην Τουρκία ένα παρόμοια αυταρχικό καθεστώς συνεχίζει τους διωγμούς και την γενοκτονία της μνήμης. Χρέος των μελών της Ε.Πο.Ν.Α., ήταν φέτος να διεκδικήσουν την απελευθέρωση του συμπατριώτη μας, ακτιβιστή στην Τουρκία Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, με προσχηματικές κατηγορίες. Η σύλληψή του έγινε λίγες ώρες μετά την ανάρτηση στο προσωπικό του προφίλ στο facebook αφίσας για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μέλη της Ένωσης διαδήλωσαν υπέρ της αποφυλάκισής του με πλακάτ και σχετικά συνθήματα.

Τέλος, αναφορικά με την χορήγηση της Πλατείας Συντάγματος για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων ο σύλλογος ευχαριστεί τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. για τον αγώνα που έδωσε, ώστε να παρακαμφθούν τα όποια εμπόδια και να χορηγηθεί έστω και για τις 3 αυτές μέρες ο συγκεκριμένος χώρος.