Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Παρουσιάστηκε η θεματική έκθεση «Η Παιδεία στον Πόντο» στο ΑΠΘ

Παρουσιάστηκε η θεματική έκθεση «Η Παιδεία στον Πόντο» στο ΑΠΘ
Παρουσιάστηκε η θεματική έκθεση «Η Παιδεία στον Πόντο» στο ΑΠΘ

Παράλληλα με τα εγκαίνια της Έδρας Ποντιακών Σπουδών που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 στο φουαγιέ της Αίθουσας Τελετών του ΑΠΘ παρουσιάσθηκε η θεματική έκθεση «Η Παιδεία στον Πόντο» από τη συλλογή του Στέργιου Θεοδωρίδη «Εν Πόντω-Συμβολή στη Μνήμη».

Η θεματική έκθεση «Η Παιδεία στον Πόντο» είναι ένα μικρό μέρος της ευρύτερης συλλογής «Εν Πόντω- Συμβολή στην Μνήμη».

Στα εκθέματα της ειδικής θεματικής ενότητας με τίτλο «Η Παιδεία στον Πόντο» περιλαμβάνονται:
παλιές συλλεκτικές καρτ ποστάλ και φωτογραφίες από τη σχολική ζωή στον Πόντο, καρτ ποστάλ και φωτογραφίες από το Φροντιστήριον Τραπεζούντας, βαθμολόγια, απολυτήρια και εξαιρετικά σπάνια εκθέματα, θραύσματα πολύτιμα της πλούσιας κοινωνικής, πολιτιστικής αλλά και της καθημερινής ζωής στην περιοχή.


Ο Στέργιος Θεοδωρίδης διαθέτει μια από τις πληρέστερες στην Ελλάδα και στον κόσμο συλλογές καρτ ποστάλ, από τις οποίες αναδεικνύονται γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής στον Πόντο την περίοδο 1890-1920. Προϊόν μιας επίμονης και επίπονης προσπάθειας 20 χρόνων, το αρχείο-συλλογή αποτελείται κυρίως από παλιές καρτ ποστάλ από την ευρύτερη περιοχή του Πόντου (Σινώπη, Σαμσούντα, Αμάσεια, Κερασούντα, Τραπεζούντα…) της περιόδου 1895-1920 (λιθόγραφες, χρωμολιθόγραφες ή επιχρωματισμένες), φωτογραφίες, έγγραφα δείγματα ζωής αυτών των περιοχών και χάρτες που αποτυπώνουν τον ευρύτερο χώρο του Ευξείνου Πόντου του 16ου αιώνα και μετά.

Η συλλογή αποτελείται από 600-700 τεμάχια.

Μέρος αυτής της συλλογής παρουσιάστηκε την Άνοιξη του 2014 (9/4-25/5) στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, με τον τίτλο «Εν Πόντω – Συμβολή στη μνήμη, επιστολικά δελτάρια 1890-1920».

Σε μια περίοδο που όλοι κηρύσσουν το τέλος της Ιστορίας η συλλογή θέλει να συμβάλει στην συγκρότηση  εκείνης της συνείδησης ενός ανθρώπου, ενός λαού, μιας χώρας που είναι αναγκαία για να συνδέσουν οι άνθρωποι το παρελθόν με το παρόν, να ονειρευτούν ένα μέλλον χωρίς κάθε είδους καταναγκασμούς.

Σχετικά θέματα