Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Παράσταση αφιερωμένη στο Διγενή Ακρίτα και στον Ποντιακό Πολιτισμό στη Ρόδο

Παράσταση αφιερωμένη στο Διγενή Ακρίτα και στον Ποντιακό Πολιτισμό στη Ρόδο
Παράσταση αφιερωμένη στο Διγενή Ακρίτα και στον Ποντιακό Πολιτισμό στη Ρόδο

Μία σπουδαία εκδήλωση με πολλαπλά μηνύματα αλλά και στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις ρίζες μας, παρουσίασαν φέτος τα παιδιά του 22ου Νηπιαγωγείου πόλεως Ρόδου (Ακαδημία).

Πρόκεται για μία παράσταση – διασκευή αφιερωμένη στο Διγενή Ακρίτα και στον Ποντιακό Πολιτισμό, η οποία παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στη Τάφρο.

Κάπου ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση μία ηρωίδα Ελληνίδα και ένας γενναίος Άραβας αψηφούν το μίσος και τις φυλετικές διαφορές που τους χωρίζουν, αγαπιούνται και αποκτούν ένα γιο, το Διγενή.

Η ζωή και ο αγώνας του Διγενή γίνονται ένα γεφύρι – σύμβολο που ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς.

Η παρουσία των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο πέρασε από το μύθο στην πραγματικότητα. Σήμερα οι Πόντιοι συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του ελλαδικού χώρου και των τόπων όπου ζουν. Αγωνίζονται για την αναγνώριση της γενοκτονίας, προσπαθούν να διασώσουν την κληρονομιά τους, καλλιεργούν την παράδοσή τους και ζουν και πορεύονται με οδηγό την ποντιακή ζωή και συνέχεια.

Η παράσταση προσέλκυσε αρκετό κόσμο που καταχειροκρότησε τους μικρούς «πρωταγωνιστές» οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την απόδοση των ρόλων τους.

Η ζωντανή ορχήστρα  που πλαισίωσε την εκδήλωση, έπαιξε ποντιακούς σκοπούς με τη ευγενική συμμετοχή από τον Σύλλογο των Ποντίων και ειδικότερα τον κ. Τριανταφυλλίδη στο νταούλι και τον κ. Τοπκαρά στην ποντιακή λύρα και τα παιδιά να χορεύουν πυρρίχιο, ζωντανεύοντας τον ήρωα των ακριτικών τραγουδιών και της παράδοσης μας. Λιοντάρια, δράκοι, αμαζόνες και κουρσάροι εμφανίστηκαν για να αποδώσουν τα κατορθώματα του ήρωα...

Μια παράσταση-διασκευή, ανάλαφρη για να μας συνδέσει με τις ρίζες μας.

Πηγή: Rodiaki